*
Борба с вредителите

АБАЖУРИ ОТ БУРКАНИ

|
АБАЖУРИ ОТ БУРКАНИ

Във века на свръх-предлагането и на свръх-изхвърлянето ежедневно говорим за щадящото природата домакинство. За разделното изхвърляне на боклука, за рециклирането на хартията, за спестяването на енергия и т. н. А защо не и за многократната употреба на едно и също нещо по различни начини? Смятате, че е невъзможно?

По нашите земи повторната употреба е по-скоро традиция, но не като белег на практичност и екологичност, а по-скоро на недоимък. Като пример винаги се сещам за фейлетона на Алеко Константинов (Миш-Маш – икономическа студия), писан още през 1895 г. и трактуващ ползата от повторната употреба на газените тенекета. В днешно време подобна статия може да се напише за пластмасовите бутилки. Практичните хора ги използват за съхраняване на всякакъв вид течности (многократното използване за питейна вода или други течности, предназначени за консумация обаче е вредно), за саксии, за похлупаци и т. н.

Какво правим обаче със стъклените буркани и шишета, след употреба? След като направата на домашни компоти, лютеници и сладка стана толкова скъпо и трудоемко занимание, стъклените буркани отиват директно в кофата за боклук. Наред с всички други боклуци.

Но в днешно време можем да измислим приложения, които не са подтикнати от недоимъка, а именно от желанието да разкрасим живота си и да проявим творчество. Ако сме си купили буркан със сладко или туршийка, след консумацията вместо да го изхвърлим можем да го украсим. Ако е с по-интересна форма можем да си направим абажур за таванската стая, за лятната градина, за верандата или за балкона. Можем да използваме салфетната технология и да залепим подходящи мотиви от салфетки или да изрисуваме стените с боя за стъкло. След което трябва само да поставим електрическата крушка и да свържем с електричеството. Последното можем да оставим за електротехника. Но всичко друго е лесно като детска игра. Занимание, интересно за децата. Те ще се радват да направят стъклени абажури с любимите си детски герои. И вместо да купуваме скъпи абажури за всеки празник, за всеки повод, за всеки етап на израстването, можем, забавлявайки се да си направим такива.


ОЩЕ ОТ "МОДЕРЕН ДОМ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар