*
Борба с вредителите

7 ЯНУАРИ СЪБОР НА СВЕТИ ПРОРОК, ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН ЙОАН

|
7 ЯНУАРИ СЪБОР НА СВЕТИ ПРОРОК, ПРЕДТЕЧА И КРЪСТИТЕЛ ГОСПОДЕН ЙОАН

Църквата е отредила този ден за възпоминание на светия Господен Кръстител Йоан. Нарекли го „негов събор”, защото на богослужебното тържество всички вярващи са призовани да се съберат за молитвена прослава на божия пророк и праведник, изпълнил своята главна мисия – представянето на Иисус Христос за обществено служение и покръстването му във водите на река Йордан.

На 7 януари българите отбелязват
ИВАНОВДЕН

Празникът честват всички, с имената Йоан, Иван, Иванко, Иваница, Иво, Иванка, Ваньо,Ваня, Джони, Жана, Нако, Янаки, Калоян, Калчо. По стар обичай именниците насила се къпят в реката или на чешмата за здраве. Тези, които не искат, трябва да се откупят с пари или като почерпят гостите си с вино. Майките и съпругите им приготвят обреден хляб - петохлебие, който носят в църквата и оставят пред иконата на Св. Йоан Кръстител. Опят от попа, хлябът се връща обратно вкъщи и се раздава на близки и съседи за здраве на именника.

В миналото обичаите на Ивановден били в непосредствена връзка с институциите на побратимството и кумството. В някои селища на този ден се организират игри и карнавали. На Ивановден в град Тетевен по традиция се прави Ивановденска кушия – надбягване с коне.

Всяка година на 7 януари в арменската църквата се отслужва заупокойна панихида за успокоение душите на умрелите.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар