*
Борба с вредителите

25-30 ДЕЦА ОТ ДОМА ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ СЕ ОСИНОВЯВАТ ГОДИШНО

|
25-30 ДЕЦА ОТ ДОМА ЗА МЕДИКО-СОЦИАЛНИ ГРИЖИ СЕ ОСИНОВЯВАТ ГОДИШНО

Между 25 и 30 деца от Дома за медико-социални грижи във Видин се осиновяват всяка година.
Това каза за Радио “Фокус”- Видин Венци Пасков, директор на Дирекция „Социално подпомагане”.

Пет са домовете за деца в областта, като два от тях са за деца и младежи с умствена изостаналост- в Гомотарци и Кула . Още преди около четири години приемането на деца в тези два дома е преустановено, като целта е по проект „Детство за всички” да бъдат закрити до 2014 година, а децата да бъдат изведени в центрове от семеен тип.

Същото предстои да се случи и с останалите домове. В социалната институция в Ново село, капацитетът е 20 места, а настанени в момента са 18 деца. До края на тази година и той ще бъде закрит, а центровете от семеен тип ще бъдат напълно завършени, за да могат децата да се настанят в тях.

В Белоградчик капацитетът на дома за деца, лишени от родителски грижи е 30 и е на 100% запълнен. В града вече е започнало изграждането на два центъра от семеен тип, но те няма да бъдат завършени преди края на 2014 година.

Под капацитета си работи домът за медико-социални грижи във Видин . При свободни 100 места, настанените деца са около 70. Венци Пасков посочва, че броят постоянно се мени, тъй като голяма част от тях се настаняват в приемни семейства или се осиновяват. Средният брой на осиновените деца за година е между 25 и 30.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар