*
Борба с вредителите

КАК ДА СГОТВИМ КАРТОФИ В ТЕНДЖЕРА

|
 КАК ДА СГОТВИМ КАРТОФИ В ТЕНДЖЕРА

Известно е, че средно големите или по-малки картофи се сваряват далеч по-бързо от големите. Затова много хора ги нарязват преди варенето. Но има една особеност – при това положение, докато се варят, те губят едно не малко количество ценни хранителни вещества. Какъв тогава е правилният подход?

 

Ето и съветите на професионалистите как да сготвим картофи в тенджера:

Първо е необходимо внимателно да обелите картофите. Бихте могли да използвате обикновен или пък специално предназначен за белене на картофи нож. Добре е всяко домакинство да разполага с нож, който да се ползва единствено за белене на тези зеленчуци.

При обелването, освен кожичката, се отстраняват и всички черни или кафяви петна, премахват се и всички гнили части, ако има такива.  След картофите се режат наполовина, като се стремите да ги направите един и същ размер. 

Следва да ги поставите в тенджера, като добавите гореща вода и ги оставите да врят на котлона. Когато водата заври, трябва да ги овкусите със сол на вкус, като може да добавите и малко дафинов лист, черен пипер и да намалите малко котлона.

Средно картофите са готови за около двадесет и пет минути. След като се сварят, бульона трябва да се прецеди, заедно с подправките, а самите картофи да се поръсят с пресни такива.

 

Готвене на картофи – втори начин

 

За да се сварят картофите равномерно, трябва да ги изберете в един и същ размер, както обяснихме и по-горе. Почистете ги добре от пръст и други нечистотии.

След това може да пробиете на няколко места клубените, примерно с нож или вилица, но внимателно, за да не се спука кожичката им. Ако държите да запазите кожата цяла, тогава просто добавете малко оцет /едва няколко капки/ и малко сол в тенджерата. След това залейте с вряла вода, така че тя да покрие добре всички картофи. Посолете ги спокойно, без да се страхувате от пресоляване. Това няма как да се случи, тъй като картофите имат способността да поемат само толкова сол, колкото трябва.

Покрийте тенджерата с капак и я оставете на котлона. Може да пробвате дали картофите са сварени, набучвайки ги с вилица. Ако са станали, махнете бульона и ги облейте със студена вода само за минутка. Картофите, приготвени по този начин, се белят супер лесно и не се слепват, когато ги режете.

 

Източник: lesnirecepti.bg

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар