*

ЗАРЯЗАХА ЛОЗЯТА В СЕЛО КАПИТАНОВЦИ

|
ЗАРЯЗАХА ЛОЗЯТА В СЕЛО КАПИТАНОВЦИ

За поредна година празника на Св. Трифон Зарезан отбелязаха жителите на видинското село с ритуално зарязване на лозовите пръчки.Тържеството бе открито от кмета на Капитановци Десислава Иванова. Сред присъстващите бяха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, областният управител Албена Георгиева, общинският съветник Десислава Димитрова и гости от гр. Байлещ, Румъния.

От името на кмета на Общината Огнян Ценков, Венци Пасков връчи на Десислава Иванова поздравителен адрес, в който пише: „Нека създаденото с много всеотдайност и професионализъм вино от хората в този плодороден край на Община Видин, ви носи радост от живота, усмивката на приятели и искрата на любовта. Пожелавам ви добри дни,здраве и дълголетие, късмет и благополучие, да е благословено виното и хората, които го произвеждат!“

По стар местен обичай гостите и жителите на селотосе хванаха на хоро и се отрправиха към дома на стопанина Людмил Петров, където бе извършено традиционното зарязване на лозята. Отец Архинотслужи водосвет и поръси присъстващите със светена вода. Заместник-кметът също се включи в обичая като пожела: “Нека бъде богата реколтата на производителите на домашно вино“. Жителите на селото бяха приготвили вкусни гозби и греяно вино, от които всеки можеше да опита.

За доброто настроение на десетките присъстващи, събрали се на площада в с. Капитановци, бе подготвена програма от Народно читалище „Славяни 2013“ – Видин с ръководител Деян Славчев. Празникът завърши с конкурс за най-хубаво домашно вино. Призът „Цар на виното” тази година спечели Бони Иванов. На всички участници бяха връчени грамоти.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez