*

ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА ГАВРИЛ ПЕТРОВ БИСТРЕЧАНИН

|

Открих, че творците (най-вече скулпторите и художниците) са едни от най-мотивираните и смели хора на земята! Защо ли? Защото те понасят повече отхвърляния всеки ден, отколкото повечето хора за цял живот. Всеки ден, те са изправени пред финансови предизвикателства на живот на свободна практика, неуважението на хората, които смятат, че те трябва да имат реална работа, както и страха им, че те никога няма да работят отново. Всеки ден, те трябва да игнорират представата си, че виждането им за това, на което са посветили живота си е празна мечта. 

С всяка своя творба, те се разпъват емоционално и физически, рискувайки критика и преценка. С всяка изминала година, те гледат как другите хора на тяхната възраст постигат предвидимите етапи на нормалния живот - автомобил, семейство, къща, домашен уют. Защо? Защото скулпторите и художниците са готови да дадат целия си живот за момента - на една пластика, един монумент, един паметник, или онази интерпретация, която ще разчувства душата на публиката им. 

А тя е огромна. Цялото общество. Скулпторите са същества, които са опитали нектара на живота в този кристален момент, когато те са изляли творческия си дух и са докоснали сърцата на другите. В този миг, те са били толкова близо до магия, Бог и съвършенство, колкото някой някога може да бъде. И в сърцата си те знаят, че за да посветиш себе си на този момент, струва колкото хиляда живота...

Румен Петров, Ивайло  и Иван Стефанови от врачанския квартал Бистрец,  са съвременните будители, които  борят бедността във физически и духовен смисъл. Изграждайки величавия паметник на Архимандрит Гаврил Петров Бистречанин, обучават врачани  да създават култура, да обичат и да имат предприемаческо мислене. С техния личен пример на хора, които работят "на ползу роду",  те научават младите хора от Враца на едно много просто правило – започват с важни инициативи, тръгват напред без да очакват възнаграждение и благодарност и започват да добавят стойност към живота на останалите. В пряк и преносен смисъл. 

Изграждайки паметника на Архимандрит Гаврил Петров Бистречанин  те са вдъхновяващите съвременни будители на Старопрестолна Враца - в исторически, в пластично-културологичен и социален аспект, превръщайки квартал Бистрец в атрактивно място за туризъм. Възраждат иновативно една от най-древните  професии -  "Каменоделството", свързана с обработката на световно известния "Врачански камък". Иновативно, защото това е най-прекия начин за свързване на ДУХА И МАТЕРИЯТА, превръщайки родния квартал Бистрец не само в запомнящо се национално, географско понятие, а като основна част от историко-туристическия маршрут - манастир "Иван Пусти - Касинец", паметник на Гаврил Петров Бистречанин  кв. Бистрец, Етнографско-Възрожденски комплекс Враца, свързани с дейността на врачанските ВЪЗРОЖДЕНЦИ - Димитраки Хаджитошин, св. Софроний Врачански, Архимандрит Гаврил Петров Бистречанин.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez