*

ЗАПОЧНА ГРАДЕЖ НА НОВ ХРАМ В СЕЛО ДОЛНА РИКСА

|
ЗАПОЧНА ГРАДЕЖ НА НОВ ХРАМ В СЕЛО ДОЛНА РИКСА

В неделя на Вси Светии с молебен и водосвет  започна изграждането на храм, посветен на „Свети Архангел Михаил” в село Долна Рикса, община Монтана. Началото бе дадено от  Видинския  митрополит Данаил в съслужение с архимандрит Антим, селския свещеник Славейко и свещеник Николай от храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Монтана.

В името на Отца, Сина и Светия Дух Владиката три пъти откопа земята. В ритуала се включиха кметът на Монтана Златко Живков, председателят на Общинския съвет Иво Иванов,  областният управител Росен Белчев и кметът на Долна Рикса Любомир Ангелов.  Гръмотевици и дъжд не уплашиха духовници и първенци да довършат ритуала, а насъбралото се мнозинство не помръдваше от поляната като потвърждаваше, че това не е виждано от години. Църквата ще се намира зад селското читалище до параклиса на „Свети Николай” и стария орех.  Параклисът е построен в знак на признателност към Бог от жена, преживяла опасно падане от 8 етаж в асансьорна шахта.  Малката постройка за молитва  е изградена преди 18 години, на мястото на старата църква, която била разрушена след 1944 година.

 „Православният храм, братя и сестри, е място на особеното Божие присъствие“, заяви в обръщението си към хората митрополит Даниил. „И докато има любов между Вас, да се събирате заедно на молитва, да надделява грижата един към друг, любовта, подпомагането и радостта, Бог винаги ще е с Вас. Това е нашата надежда, че ще пребъде селото и нашия народ.”

Кметът на Монтана припомни, че Долна Рикса е единственото от 23-те села в общината без православен храм и, както е обещано, такъв ще бъде построен.  Пред довършване са църквите в селата Трифоново, Крапчене и Войници . Живков  благодари на Владиката, на всички подкрепили  новия  църковен проект и най-вече на  Николай Калистратов, чийто корени са от селото, за първоначалното дарение от 30 хиляди лева.  С тях ще започне строежа на църквата. „Много хора имат възможност да даряват средства, но малко наистина  го правят”, заяви Живков и допълни, че общината също ще финансира изграждането на черквата.

Проектът на бъдещия храм „Свети Архангел Михайл” е дарение от архитект Пенка Господинова. 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

ВМРО това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez