*

ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА ЗА МЛАДЕЖ, ОГРАБИЛ ВЪЗРАСТНА ЖЕНА

|
ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА ЗА МЛАДЕЖ, ОГРАБИЛ ВЪЗРАСТНА ЖЕНА

Днес Врачанският окръжен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража” спрямо 14-годишен младеж. Той е обвинен в това, че на 5 април т. г., около 21.30 ч. във Враца, е извършил грабеж в дома на П. К., като причинил на възрастната жена средна телесна повреда. “Отчитайки началния етап на разследването /само 4 дни след деянието/, съдът намира, че са налице достатъчно, както преки, така и косвени доказателства, които водят на единствения извод в подкрепа на съпричастността на обвиняемия към деянието. Налице е и другата кумулативна предпоставка по чл.63 ал.1 НПК за вземане на най-тежката ограничителна мярка - реалната опасност обвиняемият да извърши  друго престъпление. В подкрепа на този извод е на първо място високата обществена опасност на извършеното от него деяние, личността на пострадалата – възрастна жена, която не е в състояние да се защити,  начина на извършване на престъплението – с взломяване на входната врата и след предварително обмисляне и подготвяне на същото” – се казва в мотивите на съда. 

Наистина тази най-строга мярка за задържане се взема при непълнолетни само в изключителни случаи, но съдът намира, че този случай е именно такъв. “Съдът намира, че този случай е именно такъв, както с оглед изключителната бруталност на обвиняемия при извършване на престъплението, безпомощността на възрастната жена да се защити, зачестилите подобни набези от непълнолетни лица, имащи чувството за безотговорност и страхът на възрастните хора, които живеят сами, от подобни набези, така и с оглед опасността от укриване или манипулиране на доказателства” – посочва в мотивите си съдът.

Пред разследващите органи обвиняемият е направил самопризнания.

Обвиняемият ще бъде настанен в подходящо помещение, отделно от пълнолетните задържани. За задържането му е уведомена майка му, която е била в съдебната зала.

Настоящето определение на Врачанския окръжен съд подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок от днес пред Софийския апелативен съд.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez