*

ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ВЪЗГЛАВИ АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ НА ИВАНОВДЕН В МЕЗДРА

|

Множество богомолци се събраха на Ивановден в енорийския храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в гр. Мездра, за да вземат молитвено участие в Архиерейската света литургия, отслужена от Врачанския митрополит Григорий по повод големия християнски празник Събор на св. пророк Йоан Кръстител и Предтеча Господен (Ивановден) в съслужие със свещеници от епархията.

По традиция сред дошлите да се черкуват бяха и доста именици, в това число кметът на общината Иван Аспарухов и бизнесмените Иван Георгиев-Тениди и Иванчо Велчов. Най-малкото християнче, доведено от своята майка в храма, бе двегодишната Дария Йончева. Да запалят по свещичка дойдоха и възпитаници на Детска градина „Мир“.

За празничната атмосфера допринесоха черковни песнопения, групово произнасяне на „Символът на вярата“ и на Господнята молитва „Отче наш“.

В края на литургията митрополит Григорий припомни житието на Св. Йоан Кръстител и отправи архипастирски благослов към миряните, който завърши с думите:

„Св. Йоан Кръстител ни призовава към покаяние, призовава ни на стоим здраво в истините на Светото Православие, да не приемаме различни лъжеучения, както и ни призовава да не отстъпваме пред никой тогава, когато трябва да изповядваме своята вяра в Иисуса Христа.

И затова днес, когато честваме паметта на този голям Божий угодник, ние трябва с особено усърдие да отправим своите молитви към Всеподателя Бога, който по застъпничеството на Св. Йоан да ни милва и спасява.

Нека Св. Йоан Кръстител да бъде приносител на нашите моления към Божия престол, да бъде наш пазител тук, на земята, и предводител по пътя към Царството Божие.

Честит празник на всички, за много и благословени години! Честит да е и имения ден на всички именици! Нека Св. Йоан да не ни изоставя никога и винаги да ни наставлява и води по пътя към Вечността!“

По случай Ивановден кметът Иван Аспарухов дари на Негово Високопреосвещенство от името на местното па̀ство старинна дърворезбована рапида с изображение на Св. Дух, която символизира присъствието на ангелските сили над Тялото и Кръвта Христови. Ценният дар е предоставен безвъзмездно на храма от художника Евгени Кучков.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez