*

ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЩЕ ОГЛАВИ ПРАЗНИЧНИ БОГОСЛУЖЕНИЯ В СЕВЕРОЗАПАДА

|
ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ЩЕ ОГЛАВИ ПРАЗНИЧНИ БОГОСЛУЖЕНИЯ В СЕВЕРОЗАПАДА

В светлите дни около Рождество Христово в църковния календар има поредица от празници. В тези дни Врачанският митрополит Григорий ще оглави тържествените богослужения във Враца, Видин, Монтана и с. Добруша.

На 24 декември – неделя преди Рождество Христово (Бъдни вечер) – владиката ще бъде в Монтана, където ще се оглави богослуженията в този ден, сред които ще бъде и специален чин “обновление на храма” в църквата “Св. св. Кирил и Методий”. Началото на богослуженията е в 8 ч. с утреня, следва чинът на обновлението и след това ще започне света литургия. Заедно с Врачанския митрополит в църквата “Св. св. Кирил и Методий” ще служат и свещеници от града.

На самото Рождество Христово – 25 декември – митрополитът ще предстоява богослуженията в катедралния храм “Св. Апостоли” във Враца. Началото на утренята, последвана от света литургия, ще е в 8 часа.

На 26 декември, когато се отбелязва Събор на света Богородица, Врачанският митрополит Григорий ще бъде във Видин, където той е  наместник на овдовелия Видински епархийски престол. Там, в катедралния храм “Св. Димитър Солунски” в 9 ч. ще започне тържествена света литургия за празника на света Богородица.

На 27 декември Православната църква чества паметта на първия мъченик за Христовата вяра – свети архидякон Стефан. На този ден Врачанският владика ще оглави богослуженията в село Добруша, където църквата носи името на св. Стефан.

На 1 януари отбелязваме празника Обрезание Господне, както и паметта на св. Василий Велики. Архиерейска света литургия ще започне в 9.30 ч. в катедралния храм “Св. Апостоли” във Враца. Владиката ще предстоява богослужението в съслужение със свещеници от града.

Врачанска митрополия приканва всички православни християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez