*

ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ БЛАГОСЛОВИ МИРЯНИТЕ В МЕЗДРА НА ИВАНОВДЕН

|

Най-ревностните вярващи дойдоха на Ивановден в православния храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в гр. Мездра, за да вземат молитвено участие в Светата Архиерейска литургия, отслужена от Врачанския митрополит Григорий по повод големия християнски празник Събор на св. пророк Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Негово Високопреосвещенство извърши празничното богослужение в съслужие със ставрофорен иконом Николай Костадинов и енорийския свещеник иконом Данаил Цинцарски.

Сред дошлите да запалят по свещичка и да се помолят за здраве бяха доста именици - кметът на общината Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, бизнесмените Иван Георгиев-Тениди и Иванчо Велчов и др. Литургията уважи също кметът на Долна Кремена Румен Серафимов.

Най-малкото християнче, доведено своите родители да се черкува, бе Калоян Матев, на годинка и 9 месеца, който взе причастие и беше благословен от врачанския владика.

В края на литургията митрополит Григорий припомни житието на Св. Йоан Кръстител и отправи архипастирски благослов към миряните.

„Днес сме се събрали, за да отдадем дължимата почит на този Велик Божий угодник, да си припомним за неговите дела и за свършека на неговия живот“, каза в проповедта си, посветена на духовните измерения на празника, Негово Високопреосвещенство. Да го прославим с поклонение и молитва, но да се постараем да го прославим и с подражание. Защото той беше определен от Бог да бъде Предтеча и Кръстител Господен, но беше и човек от плът и кръв. И това ни дава надежда, че и ние, всеки според своите сили и възможности, можем да вървим по пътя, по който той вървеше, и с неговата подкрепа и закрила да достигнем до Царството Божие.

Честит и благословен празник на всички - за много и благословени години! По молитвите на Св. Йоан Кръстител Божието благоволение и Неговата милост да бъдат върху всички вас! Амин.“

За празничната атмосфера допринесоха черковните песнопения, Господнята молитва „Отче наш“ и „Символът на вярата“, а по случай Ивановден кметът на Мездра дари на храма икона на Иисус Христос.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez