*

ВРАЧАНСКИ УЧЕНИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ДИСКУСИЯТА „УРОЦИТЕ НА МИНАЛОТО. ПАМЕТТА ЗА КОМУНИЗМА. ОСМИСЛЯНЕТО НА ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ“

|

Врачански ученици се включиха на 24 юни в дискусията „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими“, която се в Централния военен клуб в град София (бул. Цар Освободител № 7). Участието на младежите от Враца бе осъществено със съдействието на преподавателката по история Мая Антова, община Враца и врачанския общественик Илиян Нисторов.

В дискусията взеха участие българският президент Росен Плевнелиев, Йоахим Гаук - президент на Федерална република Германия , политици, университетски преподаватели,писатели, репресирани от комунистическия режим и над 50 ученици от Враца и София.

Дискусията бе част от програмата на германския президент, който е на държавно тридневно посещение в Република България по покана на президента Росен Плевнелиев.

По думите на Плевнелиев България трябва да върви напред с нови учебници и с истинско образование, в което няма митове и тайни.

„В България бе направен опит истината за комунистическото минало и тоталитарния режим да бъде подменена, забавихме се в разкриването на истината за този период от историята ни. Има опит тези събития да бъдат заметени“1 коментира президентът.

„Комунистическият режим се представя тенденциозно и неправилно, сякаш българите с желание са го приели. А реално българите са първите в Източно Европа, които се противопоставят на наложената с насилие комунистическата диктатура. Пример за това е горянското съпротивително движение в България.

Но в българските учебниците по история комунистическият режим е бегло представен, без примери и факти. А децата, нашето бъдещо поколение, трябва да бъдат предупредени за истините от миналото”, допълни той.

Президентът заключи, че само през миналата година в страната са проведени над 110 прояви и инициативи, които целят преосмислянето на комунистическия период и обективното му представяне в обществото.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар