*

ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ПОСРЕЩНА ДЕЦА В СТАРИННАТА ЦЪРКВА “СВ. СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ”

|
ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ПОСРЕЩНА ДЕЦА В СТАРИННАТА ЦЪРКВА “СВ. СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ”

Врачанският митрополит Григорий посрещна децата от град Враца и региона в трета будителската работилница, посветена на светеца Софроний Врачански.

Ученици от НУ „Св. Софроний Врачански“ заедно с гости от Франция, деца от детските градини „Слънце“ и „Детски свят“ влязоха старинната църква „Св. Софроний Врачански“ с плахи и любопитни погледи. Как е подобаващо да се държим в храма, защо го посещаваме и запалваме свещичка, кога и как се прекръстваме – това бяха част от въпросите, по които митролит Григорий беседва с малчуганите. Владиката им показа икона на св. Софроний Врачански, разказа за будителското му дело и открои значимостта на небесната му закрила за епархията. 
"Св. Софроний Врачански - ярък духовен пример от миналото, към настоящето и бъдещето" е темата на конкурс за детско творчество, който организира митрополията съвместно с областната управа и Регионалното управление на образованието. Той е посветен на три годишнини, свързани със светеца - будител. През тази година се навършват 280 години от рождението му, 225 години от ръкоположението му за Врачански епископ и 55 години от канонизацията му за светия.

Трите будителски работилници имат за цел да подпомогнат децата да подготвят произведенията си. Крайният срок на конкурса е 1 септември. Творбите се изпращат на адреса на митрополията – гр.Враца 3000, ул. "Христо Ботев" 4 или на e-mail: mitropolia.vraca@gmail.com.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez