*

ВРАЧАНИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПОКЛОНЕНИЕТО НА ОСТРОВ ПЕРСИН

|

27-то Национално поклонение на Втори обект на остров Персин в памет на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век под мотото "Песента на свободата" се състоя на 28 май. На поклонението присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, президентът Петър Стоянов, министърът на отбраната Николай Ненчев, евродепутатът Владимир Уручев ГЕРБ/ЕНП, депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, Председателят на ПП "Обединени земеделци“ Петя Ставрева, Касим Дал, отец Паоло Кортези, певецът Васко Кръпката, Режисьорът Евгений Михайлов, журналистът Христо Христов, д-р Георги Боздуганов, Иван Сотиров, Вили Лилков, наследници на репресирани от комунистическия режим, гости и поклонници от цялата страна. Групата от Враца бе водена от члена на общинското ръководство на ПП ГЕРБ - Румен Петров и кметския наместник на кв. Кулата във Враца Даниела Чобанова, които поднесоха венец в памет на мъчениците от лагера.

„Комунистическата система посегна на собствения си народ, а истината за тоталитарния режим беше удобно подменена. У нас беше разгърнат грандиозен по мащаб план, изцяло манипулативен българите да бъдат лишени от памет за комунизма”, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на поклонението в памет на жертвите на комунизма.

Събрали сме се на това символично за комунистическите репресии място, за да почетем мъчениците на тоталитарния комунистически режим. Това красиво място се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт”, добави още той в речта си през събралото се множество.

Хора от различни краища на България уважиха тазгодишното поклонение в памет на жертвите на комунизма на „Белене”.

По думите на Президента Плевнелиев „така очаквания катарзис не просто не се наложи, той не се случи”. Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани”, заключи той.

Около 500 души от цялата страна почетоха мястото на бившия Втори обект на най-големия концентрационен лагер по времето на тоталитарния комунистически режим „Белене” на остров „Персин”.

Илиян НИСТОРОВ


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар