*

ВРАЦА ПРЕДИ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

|

Поздравления за Румен Петров, Ивайло и Иван Симеонови за идеята и изпълнението на паметника на Възрожденеца Гаврил Петров Бистречанин в гр. Враца.

Това са съвременните будители.

Защото в центъра на съвременния живот във Враца е човекът и неговото достойнство! А достойнството на Румен, Ивайло и Иван е много ценно за младите българи, да бъдат вдъхновявани с примери, като най-добър начин за възпитание. Техният ентусиазъм и себеотдаване е единствената форма на възпитание, която не може да се преподава, но е в състояние да заразява и да прави чудеса.

Съвсем закономерно днес можем да наречем Румен, Ивайло и Иван БУДИТЕЛИ, защото за всички българи  тази дума е почти равностойна на СВЕТЕЦ – човек, който буди, пали душите на хората, но в същото време е една съвкупност от морални ценности и качества, които все по-трудно се откриват в нашето съвремие. Те не се изморяват да бъдат такива и днес преди честването на деня на народните будители 2020 г., първоначалният им ентусиазъм се превръща в един пластичен обществен интерес в центъра на Врачанския кв.Бистрец.

Това означава, че има нещо сътворено, нещо, което развиват във възпитанието на врачани.

Паметникът на Гаврил Петров Бистречанин се появява преди Деня на народните будители 2020 г., за да ни напомни, че човекът е направен от дух и материя, и когато духът надделее над материята, личността получава възможност да се извиси.

Днес, в мрачната рамка на пандемията от коронавирус, истинските съвременни будители се броят на пръсти, затова на Румен, Ивайло и Иван врачани ще се опитват да подражават, и ще успяват. Защото тяхното ежедневие е един опит за будителска дейност, която е изключително трудна и изтощителна.

А те са наясно, че ролята на Будителя е да предава ценности, да събужда мисълта на хората, да са възпитани и духовни личности, които днес търсим с фенерче. Те са хора, които работят за културната кауза на врачани, защото така изпъква идеята и усилията им да посадят семена, с надеждата един ден да съберат богати плодове.

Несъмнено Румен Петров, Ивайло и Иван Симеонови, давайки за обществото от себе си, са съвременни будители и заслужава техният труд да бъде пример и за следващите поколения. Защото сътвореното от тях облагородява духовния облик на врачани. Вярвам, че врачанската общественост ще ги запомни и ще им се отблагодари подобаващо. Защото, малките неща, които те правят за врачани, заемат най-голяма част от тяхните сърца. Убеден съм и, че един ден ще се докаже, че малките неща, които те правят за другите, са най-големите награди, които са получавали.

Илиян НИСТОРОВ


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez