*

ВРАЦА ОТДАДЕ ПОЧИТ ПРЕД ЖИВОТА И ДЕЛОТО НА НИКОЛА ВОЙВОДОВ

|

„На днешния ден почитаме един велик наш съгражданин, голям български възрожденец и революционер. Ако искаме днес да бъдем достойни трябва да пазим свободата и да помним нашето минало. Всеки един от нас може да бъде Враца, Войводов, България! Вие, учениците, трябва да сте горди, че сте българи.“, каза в приветственото си слово кметът Калин Каменов по повод честването на 177 години от рождението на Никола Войводов и отбелязване на 152 години от гибелта му и героичните събития на парахода „Германия”.

Отбелязването на двете годишнини започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на революционера, намираща се централния булевард в града, носещ името на видния врачанин. След което празничното шествие, от ученици на СУ „Никола Войводов” и граждани, се отправи към паметника на възрожденеца на гаровия площад, където се проведе възпоменателното тържество.

Пред монумента на врачанския борец за свобода възпитаници от СУ „Никола Войводов“ рецитираха възрожденски стихове. В рамките на честването историческа справка за живота и делото на революционера представи Росица Каменова - преподавател по история в учебното заведение.

На отбелязването на двете годишнини присъстваха още: народният представител Красимир Богданов, за председателят на общинския съвет Владимир Христов, директорът на СУ „Никола Войводов“ – Снежанка Каменова, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, представители на Регионалното управление на образование, на звено „Център за младежки дейности“, общественици и граждани.

В знак на почит и признателност пред паметника на бележития врачанин бяха поднесени венци и цветя.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez