*

ВОДНИЯТ ЦИКЪЛ ВЪВ ВРАЦА ПОГЪЛНА 136 МЛН. ЛВ.

|
ВОДНИЯТ ЦИКЪЛ ВЪВ ВРАЦА ПОГЪЛНА 136 МЛН. ЛВ.

Фирми близки до кмета инж. Николай Иванов се уредиха при разпределението на парите

Кметът на Враца инж. Николай Иванов и дружества близки до него се уредиха при разпределението на повече от 136 милиона лева, разбра Nbox от гневни служители от общинската администрация. Огромната сума е за изграждането на най-мащабния проект, правен някога във Враца – водния цикъл.

Интегрираният проект за воден цикъл се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет на България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”. Инвестиционната му стойност е над 136 млн. лв., а безвъзмездната помощ е над 123, 5 млн. лв.. Средствата, които идват по линия на Кохезионния фонд на ЕС са в размер на близо 99 млн. лв., а съфинансирането от държавния бюджет е 24, 7 млн. За собственото си участие в инфраструктурния проект от Община Враца са теглили външен заем, в размер на 12, 8 млн. лева. Договорът за изпълнението е влязъл в сила от 15.01.2010 г. и съгласно правилата на ЕС, трябва да приключи на 15 януари 2016 г. (след 72 месеца). Община Враца e бенефициент, а „ВиК“ ООД във Враца –асоцииран партньор. Проектът е разделен на три лота - два за подмяна на ВиК мрежата и един за рехабилитация на пречиствателната станция.

На 11 септември 2011 година кметът от БСП инж. Николай Иванов и Иван Мирински - управляващ консорциума строител „ВМВ“ ДЗЗД и едноличен собственик на строителната фирма „Водострой 98“, подписват официално договора за строеж на водния цикъл. Интересно е, че избраният изпълнител „ВМВ“ ДЗЗД се състои от три фирми: споменатата „Водстрой 98“ АД, „Масс Арътма Системлери Иншаат Санаи ве Тиджарет А.Ш.“ (Mass Aritma Sistemleri insaat Sanayi ve Ticaret A.S.) и „Велдер Инженеринг“ ООД.

Към проекта спада и още един апетитен строеж - „Инженеринг за реконструкция на пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Враца“. Договорът за модернизацията на обекта е на стойност 15, 7 млн. лв. без ДДС.

Проблеми тръгват още с при изпълнението на първия етап от подмяната на ВиК мрежата, изпълняван от консорциум „Воден цикъл 2011“ с участие на „Водстрой 98“, „Интегрирани пътни системи“ и „Дар 55“. Ремонтите започнаха със закъснение, слаба организация, недостатъчна мобилизация на работни екипи и напрежение заради некачествено възстановени настилки по ремонтираните участъци.

Кметът на Враца Николай Иванов „помогна“ с проблем с пропуски в проекта, както и липсата на подземен кадастър, заради които се наложило често да се спира работа, да се местят комуникации и т.н. Всичко това доведе до голямо забавяне, което създаде жестоки проблеми на жителите на Враца.

Заради далаверите по строежа бе подаден сигнал до прокуратурата и ОЛАФ.

По-късно стана ясно, че разбитите улици сред подмяна на ВиК тръбите също се преасфалтират от „правилната“ фирма – „Понсстройинженеринг“ ЕАД. Дружеството е собственост на близкия до БСП бургаски бизнесмен Милко Милков – Понса. Покрай строежа на оградата с Турция като превенция от нахлуването на нелегални имигранти същото дружество лапна обществена поръчка за повече от 500 000 лева, срещу които достави цимент и метални стълбове, необходими за построяване на съоръжението.

Врачанската драма преди дни влезе и в темите, които обсъжда премиерът Бойко Борисов. Той директно обвини правителството на Пламен Орешарски, че е положило усилия да саботира реализацията на Водния цикъл в Габрово. Това стана при откриването на обектите от проекта.

„Положени бяха усилия да се събори този проект. Не успяха. Кметицата се оказа много яка, екипът много добър. Преодоляхме експеримента „Орешарски“ лесно. Сега Габрово изглежда много добре“, оцени Борисов. Той призова лидера на опозицията Михаил Михов да сравни двата първи проекта за воден цикъл във Враца и Габрово. „Да отиде да види какво е направил неговия кмет във Враца и да дойде да види какво е направил моя кмет в Габрово. Въпреки Орешарски.

От http://nbox.bg/scandal/item/8172-vodniyat-tzikal-vav-vratza-pogalna-136-mln-leva.html

 


ОЩЕ ОТ "ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ!"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez