*

ВЪЗЕЛЪТ С РОМСКИТЕ ЖИЛИЩА ВЪВ ВОЙВОДИНОВО СЕ РАЗПЛИТА

|
ВЪЗЕЛЪТ С РОМСКИТЕ ЖИЛИЩА ВЪВ ВОЙВОДИНОВО СЕ РАЗПЛИТА

В социални жилища ще бъдат настанени 50 цигани от Войводиново, които след конфликта в селото се намират при роднини в Столипиново. Това решиха в община Марица на продължила повече от час и половина среща. Кметовете на Марица Димитър Иванов и Войводиново Димитър Тосев, представители на администрацията, полицията, местни жители и роми се събраха точно в 10 часа, а Димитър Иванов обяви, че докато не се намери решение, няма да приключи срещата.

Димитър Иванов се опита да потуши конфликта между двете страни, след като се създаде напрежение в събота сутрин, когато група цигани се опитаха да се върнат в махалата, а местните жители излязоха на спонтатен протест.

Протестите в пловдивското село започнаха в началото на януари след като двама роми пребиха военнослужещия Валентин Димов, а дни след това започна акция срещу незаконното строителство в махалата.

„Поисках помощ от държавата и я получих чрез зам.-областият управител Петър Петров. Изчакваме Здравко Димитров да се прибере в Пловдив и ще поканим отново тук ромите. Искаме да намерим социални жилища, за да настаним хората, които са пребивавали в тези незаконни постройки. Община Марица няма такива жилища. Постройките във Войводиново са с изпочупани прозорци и врати, нямат ток и вода. Не е редно хората да ги оставим на улицита“, коментира след срещата Димитър Иванов.

Той подчерта, че става въпрос са 50 души, които са живеели на ул. „Победа“. „Останалите имат регистрация в други къщи във Войводиново. Ще бъде извършена проверка съврместно с МВР, представители на Агенция за закрила на детето и РУО дали тези роми пребивават в къщите. Останалите 50 души ще бъдат настанени в социални жилища, а областният управител Здравко Димитров ще каже къде. Надявам се държавата да ни помогне, заяви Иванов.

По думите му много от циганите вече са си наели квартири и разполагат с пари. „Оборудването, което беше открито в незаконните посторйки, опасни за живеене, беше скъпо“, уточни кметът на община Марица.

Той каза още, че изчакват решението на съда за незаконните постройки, след което ще събере местните жители на общоселско събрание и те ще решат какво да се прави с терена.

Адвокат Евелина Божикова обясни, че e трудно да бъдат сближени позициите на двете страни. “ За всички заповеди, издадени за събаряне на незаконните постройки, не е предвидено предварително изпълнение. Общината не предприе незабавно действие за събаряне на тези постройки, а ще изчака окончателното разрешаване на съдебния спор. Става дума за 17 заповеди и 17 съдебни производства, образувани към настоящия момент. 15 са образуваните дела, като в периода от 6 до 28 март ще им бъде даден ход. 19 постройки бяха събарени, но става дума за такива, които са изключително опасни за обитаване“, коментира юристката на община Марица.

По думите й не е ясно точно колко души са пребивавали в незаконните постройки, защото от организация „Рома“ веднъж казват 100 , друг път 120, а трети път 150 човека.“ Много от потърпевшите не са социално бедстващи, повечето от тях работят, имат своята професия и доходи. И те биха могли да се погрижат отговорно за семействата си“, допълни адвокат Божикова.

От НПО „Рома“ Недко Асенов заяви, че е доволен от решението и очаква спешна намеса на държавата, за да бъде разрешен проблема.

Кметът на Войводиново е категоричен, че циганите не могат да се върнат във Войводиново.

„Всички имат пари, могат да наемат къщи. Давал съм им съвет, има в съседни села жилища за по 10-12 хиляди лева с 2 дка двор, не искат. „, каза Димитър Тосев.

Той разказа още, че 200 камиона боклуци са изхвърлени от махалата. „Никой не желае да пострадат невинни. Но циганите се отнасят към децата си като към боклук. Има хора в циганската махала, които се водят, че са болни от епилепсия или други заболявания, но знам, че това не е вярно. Виждал съм болно дете, сбиха се няколко души, за да му вземат банкоматната карта, в която има 700 лева. Детето беше затворено в стая , в която няма прозорци. Отнасят се сякаш е животно“, разказа той.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez