*

ВАЛЕРИ ТОДОРОВ СПЕЧЕЛИ ДЕЛО В СТРАСБУРГ СРЕЩУ КПКОНПИ

|
ВАЛЕРИ ТОДОРОВ СПЕЧЕЛИ ДЕЛО В СТРАСБУРГ СРЕЩУ КПКОНПИ

Врачанският бизнесмен Валери Тодоров спечели дело в Страсбург срещу КПКОНПИ, комисията, оглавявана от бившия главен прокурор на България Сотир Цацаров.

Първото решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за т.нар. гражданска конфискация в България вече е факт и то налага преосмисляне както на закона, така и на съдебната практика до момента. Делото обединява седем жалби от различни лица, всичките във връзка с приложението на първия конфискационен закон от 2005 г. - Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, известен още като закона "Петканов". Съдът в Страсбург преценява всеки един от тези казуси поотделно през призмата на един водещ критерий - дали българските съдилища са изследвали и установили някаква причинно-следствена връзка между престъплението, за което дадено лице е обвинено, и имуществото, чието конфискуване се иска.

Делото на Валери Тодоров е гледано в Окръжен съд – Враца от съдия Мирослав Досов. Видно от решението на съда в Страсбург, становището на съдия Мирослав Досов не е обосновано и не е направено задълбочено изследване за наличието на връзка между престъплението и отнетото имущество.

Докладчик по делото "Тодоров и други срещу България"   българският представител в съда в Страсбург Йонко Грозев. Адвокат на Валери Тодоров е Михаил Екимджиев.

Решението по делото "Тодоров и други срещу България" изисква промяна в съдебната практика и съобразяването й с принципите и стандартите на ЕСПЧ.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez