*

В ОБЛАСТ МОНТАНА АРХЕОЛОЗИ ПО ТРАСЕТО НА ТУРСКИ ПОТОК, СПАСЯВЯТ ИСТОРИЯТА

|
В ОБЛАСТ МОНТАНА АРХЕОЛОЗИ ПО ТРАСЕТО НА ТУРСКИ ПОТОК, СПАСЯВЯТ ИСТОРИЯТА

От близо половин месец археолози работят на трасето на бъдещия газопровод Турски поток в област Монтана. Спасителните археологически проучвания са на два обекта  в землището село Расово, община Медковец. Научен ръководител на разкопките е доц. д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей към БАН. Той уточни, че се проучва  многослойно селище от късно бронзовата епоха, съществувало и през  Средновековието. Разположено e на територия от  10 декара.  Трасето на новия газопровод преминава в  периферията на селището. На обекта работят  шестима  археолози и 30 работници. Вече са са открити монети от ІІІ и І век, фибули, сребърна обица и керамика.

Предстои да започнат  разкопки и в землището на Вълчедръм. Научен ръководител на този обект е доц. д-р Методи Даскалов от НАИМ.

Още  набираме работници, каза кметът на Вълчедръм  Иван Барзин. Ще бъдат  наети около 40 общи работници и 3-ма души охрана. Възнагражденията им ще са около или малко над минималната работна заплата.

През февруари Булгартрансгаз  възложи на НАИМ поръчка за проучавания  на стойност 48 млн лв без ДДС.   Договорът е за  теренни археологически проучвания  на строежи в системата за пренос на природен газ в страната за следващите четири години.

Трасето на новия газопровод до българо-сръбската граница преминава през три археологически обекта на територията на област Монтана.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez