*

В ЛОМ ЧЕСТВАХА ВИДЕН СЪГРАЖДАНИН

|
В ЛОМ ЧЕСТВАХА ВИДЕН СЪГРАЖДАНИН

Най-възрастният безвъзмезден кръводарител в Лом и областта Никола Лисичков, навърши 90 години. Фотодокументална изложба, проследяваща неговия живот и хуманното му дело, събра на 24 септември в изложбената зала на историческия музей в Лом многобройните му приятели и почитатели. Събитието уважиха кметът Иво Иванов, заместник-кметът Илияна Петрова, секретарят на общината Радка Ганева, общински съветници, председателят на НЧ "Постоянство" Недялка Трайкова, началникът на РУ "Полиция" – Лом Владимир Владимиров, управителят на болница "Св.Николай Чудотворец" д-р Георги Савков, представители на културни, социални, образователни институции и др.

Новини от Лом

Директорът на историческия музей Даниела Замфирова откри изложбата посветена на 90-годишния юбилей на Никола Лисичков, а уредникът Бистра Дамянова запозна присъстващите с богатата му биографията. Никола Лисичков е удостоен с множество отличия, медали, значки и грамоти. За 80-годишнината си получава и най-високото отличие - "Почетен гражданин на град Лом". Има над 9 златни медала от БЧК и БТС, носител е на почетния знак "Кръстьо Пишурка" – I-ва степен. С приветствия към юбиляря се обърнаха кметът Иво Иванов и някои от присъстващите на тържеството. "Никола Лисичков е посветил живота си на кръводаряването, на туризма, на журналистиката, дарителство и занаята и е пример за всички нас. Най-вече за младото поколение, което трябва да се учи на трудолюбие и добродетели от хора като бай Кольо" – каза в словото си градоначалникът, след което подари на юбиляря картина, дело на ломския художник Светлозар Янакиев.

Новини от Лом

Никола Лисичков благодари за хубавите пожелания и топлите думи отправени към него и призова хората да не се страхуват да даряват кръв, защото тя спасява човешки живот. За 40 години той е дарил 90 литра кръв и е помогнал на много нуждаещи се. През 1965 г. прави експеримент, дарява 12 пъти кръв, общо 5 литра, без увреждане на здравето си. Освен кръводарител, Лисичков е и най-старият ветеран-турист на ломското туристическо дружество "Аспарухов хълм". В медиите има близо 3000 публикации и дълги години сътрудничи на градския радиовъзел. Хората го наричат живата история на Лом. Преди няколко години Никола Лисичков издава книгата "Футболната слава на Лом". Сам той споделя, че обича родния си град и дава обещание, че докато е жив, ще работи за неговото добруване.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez