*

УДАРЪТ ОТ ПАНДЕМИЯТА ВЪРХУ ИКОНОМИКАТА В БЪЛГАРИЯ И ЦЕЛИЯ ЕС - ПО-ГОЛЯМ ОТ ОЧАКВАНИЯ

|
УДАРЪТ ОТ ПАНДЕМИЯТА ВЪРХУ ИКОНОМИКАТА В БЪЛГАРИЯ И ЦЕЛИЯ ЕС - ПО-ГОЛЯМ ОТ ОЧАКВАНИЯ

Европейската комисия очаква тази година БВП на България да намалее с около 7%, а догодина отново да започне да расте.

Брюксел представи днес летните икономически прогнози за Европейския съюз, според които икономическата рецесия след пандемията от коронавирус ще бъде много по-сериозна от очакваното и с големи различия между отделните държави.

Намалени инвестиции и износ, силен спад в търговията и услугите от март насам. Това отчита Еврокомисията в анализа си България, въпреки добрите икономически показатели от първите месеци на годината. Прогнозите за инфлацията са за около 1% за тази и следващата година.

Заради пандемията в целия Европейски съюз свиването на икономиката ще бъде по-голямо от очакването.

Ударът върху икономиката беше толкова силен, че частичното възстановяване през втората половина на годината няма да повлияе значително годишния темп на растеж. Отдалечаваме се значително от растежа, който очаквахме преди да се появи пандемията. Реалният БВП през 2021 г. ще остане под нивото, което беше регистрирано през 2019 г., и много далеч под нивото, което очаквахме преди пандемията, каза еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони.

Еврокомисията смята, че най-лошото вече е отминало, но очаква се икономическото възстановяване да се почувства през втората половина на годината и то непълно и неравномерно в различните държави членки.

В прогнозите си Еврокомисията не отчита сценарий, при който има втора вълна на вируса.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez