*

УЧИТЕЛИ ОТ МОНТАНА НА ОБУЧЕНИЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

|
УЧИТЕЛИ ОТ МОНТАНА НА ОБУЧЕНИЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

От 6 до 10 октомври 2014 г. в Церн – Женева, Швейцария се проведе Национална учителска програма за учители по професионална подготовка. Програмата се реализира от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Квалификация“ и образователния офис в ЦЕРН. Координатор от българска страна е г-жа Свежина Димитрова , директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” гр.Варна и инж. Зорница Захариева от страна на ЦЕРН. От 2008 до 2014 година 7 групи от български учители по физика са участвали в подобни програми. Осмата група всъщност е първата група от учители инженери. В нея участваха 34 учители от всички краища на страната, преподаватели от различни направления от област на образование „Техника“. В групата участваха и инж. Елка Сеферинова от ПГТЕ „Христо Ботев“ – град Монтана и инж. Румяна Иванова от ПГТ с. Владимирово, преподаватели по професионална подготовка. Те споделиха своите впечатления от обучението: „40 часовата обучителната програма беше много интензивна и изключително полезна. В нея бяха включени лекции от български учени, работещи в ЦЕРН. Лекции изнесоха и учени като професор Роман Захариев, доцент Леандър Литов и други представители на 3-те основни български институции, работещи по съвместни проекти с ЦЕРН: Софийския университет „Климент Охридски“, Института по Системно инженерство и роботика - БАН и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН.
Получихме много знания за физиката на елементарните частици, ниските и високите енергии, откритието на Хигс бозона, за тъмната материя и тъмната енергия, за ускорителите, детекторите, електрониката в различните експерименти, машинния дизайн и CAD системите, използвани в ЦЕРН, приложението на откритията на ЦЕРН в медицината, GRID технологиите в ЦЕРН, използваните кабели и оптични влакна в ЦЕРН и мн. други. След лекциите следваха посещения на различните експерименти в ЦЕРН: ATLAS, CMS (експеримента с най-голямо българско участие), на Компютърния и Контролния центрове на ЦЕРН и др., където наблюдавахме работата на оператори, техници и инженери. Посетихме и AMS Payload Operations Control Centre (POCC), където наблюдавахме в реално време работата на космическата станция. Видяхме офиса, в който Тим Бърнърс-Лий е създал World Wide Web. В ученическата лаборатория на ЦЕРН осъществихме експеримента Камерата на Уилсън (детектор на елементарни частици, използван за регистрация на йонизираща радиация). Много вероятно е, без да знаем, в обучителните центрове да сме се разминали и с нобелови лауреати, нещо обичайно за ЦЕРН.
По време на лекциите и визитите можехме да задаваме въпроси по всички теми на програмата. Всеки от нас взе по нещо интересно за себе си от видяното и наученото, което да приложи в преподавателската си работа. Изяснихме си главната научна мисия на ЦЕРН: да се разбере в дълбочина възникването и развитието на Вселената от Големия взрив до днес и как тези познания да се ползват в бъдещето за благоденствието на следващите поколения. От това произтича и нашата мисия като посланици на ЦЕРН: чрез „довеждането“ на модерна наука в училище да вдъхновим нашите ученици и младите хора да се занимават с наука, техника и технологии.
Като част от културната програма посетихме Двореца на нациите в Женева и други забележителности; френския град Анеси, известен като алпийската Венеция; швейцарската Ривиера с градовете Веве, в който са живели Греъм Грийн, Хенрик Сенкевич и Чарли Чаплин; Монтрьо – известен с джаз фестивала и статуята на Фреди Меркюри и замъка Шийон, който е възпят от лорд Байрон.
На финала организирахме българска вечер за нашите приятели, българите в ЦЕРН, с български ястия, песни и танци.“


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez