*

"ТОРЛАШКИ НАПЕВИ " ОТ МОНТАНА С ПРЕСТИЖНА НАГРАДА В КЮСТЕНДИЛ

|

Фолклорна формация ”Торлашки напеви” към ГПЧЕ ”Петър Богдан” - Монтана за пореден път доказаха таланта си в сферата на музикалното изкуство. Те грабнаха специалната награда на журито. Възпитаниците на Цветан Цветанов се откроиха на конкурса ”Пауталия” в Кюстендил. В неговото осмо издание участваха близо 3000 изпълнители. Конкуренти на торлачетата бяха не само българчета от различни фолклорни области, но и гости от Сърбия и Македония. 

С ефектните си многогласни изпълнения, ”Торлашки напеви” спечелиха симпатиите на слушателите и признанието на журито. Единствената солистка - Мартина Димитрова, се класира на второ място. Интересен факт е, че за първи път момичетата от ”Торлашки напеви” се явяват на конкурс в съпровод на битовия оркестър. Момчетата-музиканти от формацията свирят на гъдулка, тамбура и тъпан, обучавани са от ръководителя на състава - Цветан Цветанов. ”Тези деца са уникални!” – възкликна при награждаването кметът на община Кюстендил Петър Паунов, което е висока оценка за дебюта на вокално-инструменталния ансамбъл.

За втори път специалната награда от международния конкурс ”Пауталия” пристига в Монтана. Миналата година групата на езиковата гимназия отново грабна високото отличие.

Мария Ивайлова
Клуб “Медии”


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez