*

ТОРЛАКА ПРЕДСТАВЯ „ИВАИЛ ЦАР“, КНИГА ВТОРА ВЪВ ВРАЦА

|

Цар Ивайло не е стигнал до Враца по време на управлението си, но Торлака ще го доведе на 13-и септември със своите исторически романи. Само половин година след издаването на „Иваил цар“, книга първа, писателят е готов с нейното продължение. И идва да го представи пред врачани в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“.

„Иваил цар“, книга втора е от романите, които не можеш да четеш между другото. Тя те пренася в средните векове и те оставя там, докато не затвориш последната страница. А после още дълго е в мислите ти. Представяш си царя, мислиш за битките, за решенията, които е взел, чудиш се, какво щеше да стане, ако… Обаче в историята няма „ако“.

Стоян Николов-Торлака е пресъздал управлението на един от най-забележителните ни владетели така, както то е достигнало до нас през вековете: кратко, бурно, изпълнено с много битки, запомнящо се. Неслучайно повече от 70 години след смъртта му, в различни части на Мала Азия се появяват самозванци, наричащи се наследници на Ивайло, само за да се възползват от поне частица от уважението, което този цар и пълководец си е спечелил приживе.

Срещата на врачани с писателя ще бъде за първи път на открито – в Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“. Организатори на събитието са Регионална библиотека "Христо Ботев“ - Враца и Регионален исторически музей. Датата е 13 септември (четвъртък), а часът - 17:00.
При лошо време домакините и автора ще ви очакват в читалнята на Регионалната библиотека.

А за всички, които в четвъртък няма да успеят да присъстват, Стоян Николов-Торлака ще остане и през следващите два дни (14 и 15 септември) като участник във Врачанския панаир.

Тук може да следите новини за събитието: Иваил цар, книга втора във Враца


За автора

Стоян Николов-Торлака се появи на литературната сцена през 2014 г. със своя дебютен „Северозападен романь“. Книгата, написана изцяло на диалект, се оказа изненада за родния книжен пазар, превръщайки се в едно от най-търсените заглавия за 2015 г. Последваха две нейни продължения: „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“. След края на тази Северозападна трилогия обаче Торлака избра да не заложи на вече проверената формула, а да поеме в нова посока. През есента на 2017 г. той издаде своя първи исторически роман „Иваил цар“. И ето че вече е факт неговото продължение – „Иваил цар“, книга втора.

 

Повече информация за книгите и автора може да откриете на:

www.torlaka.com
f: Торлака


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez