*

ТОП 5 НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОРОЦИ НА БЪЛГАРИНА

|
ТОП 5 НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОРОЦИ НА БЪЛГАРИНА

Порочен ли е българинът и какви са неговите кусури? На тези два важни въпроса ще се опитаме да отговорим в тази нашата статия, която написахме, след като анализирахме данните от направени проучвания в световен мащаб. Освен това ще вмъкнем и някои наши наблюдения, за които не претендираме, че са максимално точни и изчерпателни. Нека погледнем кои се петте порока, които продължават да витаят из България и наистина ли са толкова вредни те в наши дни.

1 – Пушене на цигари

 

Българите винаги са оглавявали класациите по тютюнопушене. Последната тревожна статистика, която се появи в интернет, гласи че 20 на 100 от момчетата навършили 15 години, пушат цигари. Случаите на заболели от белодробен рак надвишават 4000 всяка година. Законът, с който бе спряно пушенето на цигари в заведенията, не успят да спре заклетите пушачи в страната ни.

2 – Употреба на алкохол

 

България все още е в челната шестица на държавите, в които се консумира най-много алкохол. Експерти твърдят, че по-голямата част от българските граждани пият средно по 12,3 литра алкохол всяка година. Сънародниците ни хвърлят пари за пиячка в размер на 1,7% от бюджета, с който разполагат. Немалко са и случаите на рак на черния дроб или цироза причинена от алкохола.

3 – Хазарт

 

Според информация в Уикипедия, става ясно, че повече от 11 200 души страдат от хазартна зависимост на територията на България. Друга голяма част от гражданите също посягат към хазартните игри – казина, спортни залози, онлайн казино, покер и така нататък. Те обаче не смятат, че са зависими от хазарта и го определят като един вид безобидно развлечение.

4 – Безразборен секс

 

Безразборният секс у нас също приспада към порочните практики. Неконтролираните полови контакти водят до венерически болести и сериозни здравословни проблеми. Немалка част от хората в България не искат да им “гледат под завивките“ и не се интересуват от предупрежденията на здравните органи. Според едно от последните проучвания публикувано в мрежата до 2019 г. в страната са регистрирани 3244 души заразени с опасната ХИВ инфекция.

5 – Наркотици

 

Само преди месец се появиха статистически данни, които поставят страната ни на шесто място по употреба на екстази. Много млади хора употребяват редовно марихуана, както и други леки наркотици. Хероинът пък сее жертви всяка година, а контролът върху опасните психотропни вещества става все по-труден. Призоваваме обществото да каже НЕ на дрогата.

Заключителни думи на автора

 

Не знаем, дали е по-добре да овладеем пороците си сами или да се подложим на лечение. В по-горе посочения списък съществуват къде повече, къде по-малко порочни практики. Да, всички сме хора и имаме своите недостатъци, но е добре да се замислим за тях. Побеждавайки пороците си ще имаме по-голям шанс да се приспособим към обществото и да живеем по-дълго на този свят.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez