*

ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ ПО ВРЕМЕ НА МАРАТОНА В БОСТЪН /видео/

|

Два взрива избухнаха на маратон в Бостън. трима, сред които и 8-годишно дете, са убити, около 140 са ранени, предаде CNN. Взривовете са били един след друг през 3, а според някои свидетели през 10 секунди. За щастие те са били задействани 2-3 часа след като най-бързите участници в маратона вече са били финиширали. Това се е случило в 14.45 часа местно време. Предположенията, че експлозиите са причинени заради газова авария, са отхвърлени именно защото избухванията са били в твърде кратък времеви диапазон.

Кадри на окървавени ранени, плачещи хора и разкази за откъснати крайници обиколиха света.

До момента няма официални изявления на властите дали става въпрос за терористичен акт. Единственото, което се знае е, че президентът Барак Обама е информиран.

В маратона в Бостън, който е един от най-известните и старите в света (от 1897 г.), са участвали 30 000 души, още стотици хиляди са наблюдавали. След финиша на първите маратонци, публиката е загубила интерес и повечето хора са напуснали опасното място.

Взривовете са се задействали съвсем близо до финалната линия, се вижда от видеото на CNN.

И до тази сутрин, наше време, няма задържани за бомбеното нападение. Мотивите остават неясни, съобщи местната полиция пред Си Ен Ен. Засилени са мерките за сигурност в САЩ, пред американските посолства по света, във Франция и във Великобритания. Работещ в Йордания антитерорист заяви, че експлозиите в Бостън “изглеждат като извършени от организирана групировка като Ал Кайда”, но не даде доказателства в подкрепа на твърдението си, отбелязват информационните агенции.

Часове след експлозиите никой не пое отговорност, нямаше и заподозрян. Не е имало и информация за подготвян подобен акт.

Си Ен Ен разпространи бегло описание на чернокож мъж, който носи черна раница и вероятно има акцент. Смята се, че той е прекосил охранявана зона 5 минути преди инцидента. Американският президент Барак Обама направи изявление:

“Все още не знаем кой и защо стори това. Не бива да си вадим изводи, преди да разполагаме с всички факти. Но не ме разбирайте погрешно – ще стигнем до дъното на това, което се случи, и ще намерим извършителите. Всички отговорни лица и групи ще бъдат наказани.”

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди смъртоносните бомбени нападения на Бостънския маратон. ФБР оглави разследването на нападението. Над 26 000 бегачи от десетки страни участваха в най-стария градски маратон в света. Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че е шокиран. Франция увери Съединените щати в своята подкрепа и солидарност. * * * Броят на загиналите в резултат от два взрива пред финиша на Бостънския маратон достигнал трима души. Повече от 140 души пострадали, около 15 души се намират в критично състояние.

По данни на полицията, взривовете изгърмели в момента, когато основната група на спортистите, участници в Бостънския маратон, пресекли финишната черта. Предполага се, че бомбите били задействани дистанционно, с помощта на мобилен телефон. След взривовете мобилната връзка в Бостън била изключена за да не се даде възможност за задействане на други взривни устройства.

При внимателното оглеждане на района, където станал терористичния акт, контратерористичните подразделения на полицията на Бостън открили още пет неизбухнали взривни устройства. Бомбите били намерени сред чантите и пакетите, оставени в паниката от разбягалите се хора.


ОЩЕ ОТ "С/ЪС/ КОМЕНТАР"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez