*

ТЕЛЕВИЗИОННИЯТ ТЕАТЪР НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ПРЕДСТАВЯ НА 30 МАРТ 2020 Г. ТРАГЕДИЯТА НА ДОКТОР ФАУСТ И ДВЕ ТЕАТРАЛНИ МИНИАТЮРИ ПО А. П. ЧЕХОВ „ДВЕ ТЪЖНИ ИСТОРИИ ЗА ЛЮБОВТА“

|

„ТРАГЕДИЯТА НА ДОКТОР ФАУСТ“ е трагедия от 1970 г., с режисьор Павел Павлов и оператор Алеко Кузов. В главните роли ще видим Иван Кондов - доктор Фауст, Николай Бинев – Мефистофел, Илка Зафирова, Жана Стоянович, Виолета Бахчеванова, Жоржета Чакърова - Смъртните грехове, Домна Ганева – Ангелът.

 

Кристофър Марлоу е английски драматург, поет и преводач от Елизабетинската епоха, в 16 век. Роден през 1564 г. – същата година, в която се ражда и Уилям Шекспир – Марлоу е представен от мнозина изследователи като автор на шекспировите драми.

Между 1588 и 1593 г. Кристофър Марлоу пише в Лондон „Трагическата история за живота и смъртта на доктор Фаустус“ и това е първото драматично произведение, което представя легендата за учения, продал душата си на дявола. Марлоу представя доктор Йохан Фауст, като шарлатанин, безбожник, дързък учен-алхимик, обсебен от жаждата за знание и власт над света и природата, който става жертва на дявола и губи душата си. В пристъп на гняв срещу малотрайното си съществуване, Фауст се отрича от бога и призовава Принца на мрака. Появява се Мефистофел, с когото сключва договор за 40 години – да получи търсеното тайно знание, но да продаде душата си на Сатаната. Напразно добрият ангел и студентите на Фауст се опитват да му помогнат да устои на изкушението, но нищо не помага, Фауст подписва зловещия договор. След поредица от сцени, представящи изумителния живот на богоотстъпника, Марлоу изобразява последното тържество на Фауст. Със силата на заклинанията си той извиква прекрасната Елена и нейното обладание е последното титанично дело на живота му. Но идва краят. „Звездите бързат, времето тече, часовникът дванайсет ще удари…“ Фауст се разкайва, но е време да изпълни своята част от договора. Сделката на Фауст с Мефистофел приключва с думите на Христос „Свърши се!“, което за времето се счита за непростимо богохулство. Пада гръм и Мефистофел отнася душата на Фауст.

Още с появата си, пиесата на Марлоу предизвиква фурор и получава репутацията на „проклета пиеса“, а ранните й зрелищни представления, в които по сцената бродят дяволи, демони и ангели - причиняват истински хаос, ужас и лудост сред публиката и я правят легендарна.

 

 

 

„ДВЕ ТЪЖНИ ИСТОРИИ ЗА ЛЮБОВТА“ са една драматизация по Антон Павлович Чехов от 1971 г., с режисьор Петър Янков. Постановката е на  Галина Волчек, а оператор е Христо Обрешков.

В главните ролите ще се насладим на играта на Виолета Гиндева и Апостол Карамитев в първата любовна история и на Росица Данаилова и Любомир Кабакчиев във втората.

 

       В основата на разказа е любимата тема на Чехов за невъзможното щастие. Две истории за любовта, в които хората неизбежно се разминават, разделят и страдат. Но, ако любовта често е жестока и разрушителна, за това не е виновна тя, виновни са различията и неравенството между хората. Защото щастието се крепи на равновесието, когато двама еднакво се обичат. Смешни и тъжни, страстни и сантиментални, загадъчни и вълнуващи, героите отчаяно търсят любовта, но никога в подходящия и за двамата момент. Тя признава любовта си, той не е готов за нея. След време той ще съжалява и ще я търси, но тя ще е далеч.

 

 

 

Гледайте Телевизионен театър в понеделник, 30 март от
22:00 часа по БНТ 1.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez