*

ТЕЛЕВИЗИОННИЯТ ТЕАТЪР НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ПРЕДСТАВЯ НА 13 АПРИЛ 2020 Г. ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЯ НОВИЯТ ЗАВЕТ

|

Велики понеделник е първият ден от Страстната седмица – последната от земния живот на Иисус Христос. Днес Спасителят влязъл в Йерусалимския храм, пълен с търговци и сергии. Обзет от свещен гняв, той преобърнал масите им, разпилял стоката и с тежки думи ги изгонил от храма. Защото храмът е място за молитва и среща с Господа, а не тържище.    

 

 

ЕВАНГЕЛИЕ ПО МАТЕЯ  е моноспектакъл на Мариус Куркински, 1998 г.

на сцената на Театрална работилница „Сфумато“.

 

Сценарист и режисьор е Мариус Куркински. Режисьор на телевизионната постановка е Дамян Петров, оператор Стефан Христов, художник Милена Пантелеева, хореограф Красимир Петров. В ролите Мариус Куркински, Явор Веселинов, Стефан Йорданов и солисти от ансамбъл „Филип Кутев“ – Снежана Борисова, Лидия Докова, Кинка Желязкова. Танцов ансамбъл при отдел Български танци на Държавното хореографско училище.

 

„Евангелия от Матея“ е едно от четирите евангелия в Новия завет – свещената книга за живота и страданията на Иисус Христос и тайнството на новата вяра.

Новият завет съдържа ръкописите на първите апостоли и ранни ученици на Христос. Включва четирите Евангелия - свидетелствата на Матей, Марк, Лука и Йоан за живота, учението и страданията на Иисус, от раждането му до неговата смърт и възкресение; свидетелства, описали драматичните събития, които предхождат, съпровождат и следват Второто пришествие на Човешкия Син до последните дни на света, когато злото ще достигне своята кулминация и човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, непокорни, неблагодарни, нечестиви, клеветници, невъздържани, свирепи, предатели, повече сластолюбиви, отколкото боголюбиви.”

 

По традиция, първото Евангелие се приписва на Матей - Левий, бирник или митар, когото Иисус призова да бъде един от неговите 12 апостоли, макар че никъде в евангелието Матей не е споменат като негов автор. „И като минаваше оттам, Иисус видя един човек на име Матей, седящ в бирничеството и рече му: Върви след Мене. И той стана да го последва.“ И това е всичко, което е известно за Матей. Не е известно и времето на написването на това Свидетелство.

Телевизионният запис на „Евангелие по Матея“, излъчен по Българската национална телевизия през 1998 г. е едно от последните изпълнения на моноспектакъла. 20 години по-късно, за 50-годишния си юбилей през 2019 г. Мариус прави сборен спектакъл с откъси от 9 свои постановки. В този колаж не са включени единствено “Евангелие по Матея“ и „Песен на песните“, направени по текстове от Библията. „Не съм достоен да ги изпълнявам и нямам това право“, обяснява той, въпреки че е дълбоко вярващ човек. Още като дете влиза в църквата да се моли, но е имал и маловерни и безбожни години. Сега църквата, Бога, молитвата - това са местата на неговото откровение и упование. Казва „Театърът ме заведе при Бога. Това е Божа работа.“ Мариус признава, че благодарение на вярата и изповедта в моноспектаклите си, той се е отървал от изкушенията, бесовете, страховете и суетата, но още по-важно - проумял е, че най-ценното, божественото е общуването с душите на хората, с ближния. „Трябва да обичаме Бога и ближния си. Това е голямата благодат!“

Като посредник между античния автор и съвременния зрител, в „Евангелие по Матея“ Мариус Куркински разказва за явяването и мисията на Христос в света на хората, за предателството и убийството му, за които той наградил човечеството с любов, всеопрощение, вечен живот и обещание за Второ пришествие.

Сам на сцената, във виртуозни превъплъщения, Мариус играе всички персонажи с яростна страст, под крайно напрежение на чувствата, с почит, благоговение, респект, удивление и смирение пред чудото и светостта на текста. Той е и разказвачът, и Спасителя, и учениците; и палачите, и бесовете. Надвесен над бездната, в която пропадат и последните надежди за спасение, Мариус понася едновременно и ударите на страшните събития, и епичните страдания на Иисус. Разказва историята на Спасителя, която остава като най-тежко бреме върху съвестта и глупостта на човешкия род вече повече от 2000 години.

 

Гледайте Телевизионен театър в понеделник, 13 април от
22:00 часа по БНТ 1.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez