*

СВЕТЛИННА ФЕЕРИЯ И АНГЕЛСКИ ГЛАСОВЕ В ДВЕ НЕЗАБРАВИМИ ВЕЧЕРИ НА БОЖИЯ МОСТ

|

Вдъхновени от успешно реализирания първи концерт „Мост на небесата“ от 2021 г. в подножието на емблематичния врачански природен феномен “Божия мост”, тази организаторите успяха да надградят празничната програма и да я представят в два поредни дни.

В петък /20 май/ в 19:00 ч. бе дадено началото на първия концерт „Животворение” от фестивала “Мост на Небесата” по случай Възкресение Христово, празника на Св. Константин и Елена, както и деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В съботния ден /21 май/ още в 11:00 ч. започнаха вълнуващи християнски беседи и проповеди от богослови и духовни лица.

Тържественият втори Пасхален концерт започна в 18:30 ч. и продължи в ранните вечерни часове, когато причудливият неръкотворен мост бе преобразен под багрите на художественото осветление.

В празничната програма на двата концерта в гората пред мистичната каменна скулптура, присъстващите се насладиха на тържествени църковнославянски песнопения, на палитра от красиви фолклорни песни, на шедьоври от класическата музика, на рецитали на текстове от Свещеното Писание и слова на светци, приказно обрисувани от специализирано художествено осветление.

Изключителното и впечатляващо събитие се реализира с участието на:

Петя Панева и оркестър “Филип Кутев” с диригент Георги Андреев,

Софийски свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов

Класически ансамбъл „Кварто” и приятели

Камерен ансамбъл “Йоан Кукузел - Ангелогласният” с диригент Кристиян Попов

Женския хор “Ваня Монева” с диригент Ваня Монева

Женски хор “Нуша” с диригент Нели Андреева

Българска хорова капела "Георги Робев" с диригент Нели Трошева

Галина Димитрова

Пламен Пламенов Мирянов

Част от средствата, събрани от продажбата на билети за събитието, ще бъдат дарени за изграждането на Параклис “Свети Дух” в района на “Божия мост”, както и за подкрепа на Професионална гимназия по каменообработване - с. Кунино.

В навечерието на най-българския празник – 24 май, организаторите на великолепното благотворително мероприятие благодариха на своите партньори и приятели.

„Скъпи приятели, с радост споделяме, че имахме възможността да реализираме успешно две огромни събития на скалния феномен “Божия мост” до Враца през изминалите почивни дни.

В двудневния християнски фестивал взеха участие изключителни музиканти, които завладяха публиката още от първите минути на концерта. Светлинна феерия, ангелски гласове, вълнуваща класическа и фолклорна музика, в две незабравими вечери.

Благодарим на всички, които спомогнаха да се случи този празник:

Община Враца, Софийска Света Митроплия, GRAND OPTICS и Joy Optics, Радио Зорана, ансамбъл “Българе” Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ" и бутици за цветя и подаръци “Елфите”.

На екипа от озвучители и осветители, оператори и фотографи, на помощник режисьорите. На всички приятели и доброволци, които се включиха в подготовката и организационната част и неуморно се отдадоха на каузата. На нашите приятели от село Лиляче, които за втора поредна година неотлъчно са до нас.

Благодарим за доверието на Софийски Свещенически хор и Отец Кирил Попов, на класически ансамбъл “Кварто”, Хор “Йоан Кукузел”, Жената каучук - Сирма Добрева, Женски хор “Ваня Монева”, Женски хор “Нуша”, оркестър “Филип Кутев” и Петя Панева, Хорова капела “Георги Робев, Надежда Панайотова, на нашата слънчева и любима Галя Димитрова и не на последно място на вярната ни и търпелива публика.

За нас е чест да работим с всички вас!“, се казва в разпространения текст.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар