*

СВЕТЪТ Е ХУБАВ, СВЕТЪТ Е ЧУДЕСЕН!....

|

Затворете очи и си отговорете на въпросите: Колко пъти сте прекъснали вашия приятел, докато ви е разказвал или споделял нещо? Помогнахте  ли на някого днес? Наранихте ли някого?“

Тези и още много други въпроси бяха зададени на учениците от врачанското училище „Козма Тричков“ по време на интерактивните занятия на тема „Толерантност“, проведени по подхода „връстници обучават връстници“ от  тийн лидерите Ева и Габи. По повод Международния ден на толерантността, който се отбелязва на 16 ноември, учениците говориха за толерантност -  понятие, което се използва често и от всички, но за съжаление, не винаги се прилага в реалния живот.

Типични истории от училищния живот бяха представени  чрез форум-театър, като самите ученици предлагаха варианти за разрешаване на конфликтните ситуации, а фотоси с толерантно отношение между учениците бяха подредени в изложба „Часовникът на толерантността“. Но, несъмнено, най-атрактивните участници в инициативите бяха „малките ни братя“. Под надслов “Дано…до всяко добро същество застане поне още едно“  кучета и игуани, костенурка и хамстерчета, котаракът Бейли и рибката Лийзи мирно и кротко „съжителстваха“, демонстрирайки завидна толерантност, участвайки и в дефилето на домашните любимци пред сградата на училището, спазвайки правилата за движение. А посланието е повече от ясно: Да бъдем толерантни както във взаимоотношенията помежду си, така и на пътя!

В инициативата  се включиха  и родителите, които подсигуриха присъствието на домашните любимци - участници в дефилето.

Слънцето толерантно огряваше с последните си есенни лъчи щастливите лица на децата, а посланието на добре позната ни детска песен  сякаш звучеше още по-убедително:

„Ако понякога ти дотежи
от чужди обиди и чужди лъжи,
ти не замлъквай, ти не тъжи -
тихо и просто наум си кажи:
Светът е хубав, светът е чудесен!“

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez