*

СУ „ХРИСТО БОТЕВ“-ВРАЦА Е ПОБЕДИТЕЛ ВЪВ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА КОНКУРСА „НАЙ-ПАТРИОТИЧЕН КЛАС“

|

Победител във второто издание на конкурса е отборът на 10 „Б“клас на СУ „Христо Ботев“. Призьорите ще имат възможността да посетят градовете, в които поетът и революционер е живял, преподавал и развивал дейност – Букурещ, Браила, Галац и Измаил. В украинския град, младите родолюбци ще посетят лицея и да се срещнат с негови възпитаници.

Учениците от Х б клас на Средно училище „Христо Ботев“ град Враца, профилирано обучение по история, с основание могат да бъдат доволни и горди от своето участие във второто издание на конкурса „Най-патриотичен клас“, организиран от Община Враца. По ботевски пламенно и с огромен ентусиазъм чрез поредица от инициативи те доказаха, че са истински родолюбци, които познават миналото на нашия народ, продължават неговите традиции, следват идеалите на предците ни и отдават заслужена почит на онези, които са мислили и работили за бъдещето на България.

Съвсем естествено по-голяма част от събитията, в които взеха участие и организираха младите Ботевци, бяха посветени на 170-та годишнина от рождението Христо Ботев. Те започват далеч преди да бъде обявен конкурса на Община Враца, който се превърна във възможност учениците да доразвият и популяризират своите патриотични начинания. Още на 6 януари 2018 г. с поклонение пред паметника в местността „Милин камък“ е отбелязана годишнината от рождението на гениалния поет и революционер, чието име носи училището. През следващите месеци се проведоха: „Европейско кафене“ под мотото на Ботевите думи „ .......И ний сме внесли нещо в историята на общочовеческият напредък“;„България е там, където има българи“ - конферентна връзка с българското училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, в която централна тема е Христо Ботев и подвигът на неговата чета; вълнуваща и незабравима е срещата с голямата певица и патриот Валя Балканска; посещение на кораба- музей „Радецки“ в Козлодуй и поклонение пред паметника на Ботевата чета на Козлодуйския бряг и паметниците на загиналите Ботеви четници – поп Сава Катрафилов и Давид Тодоров. Кулминацията в тази поредица от чествания, посветени на 170 години от рождението на Ботев и 142 години от подвига на неговата чета е събитието „Ние, патриотите“. В този „Час по патриотизъм“, проведен на 31 май, младите родолюбци с богата програма и пред многобройна публика представиха поетичното и публицистично творчество на Ботев, дискутираха актуалността на Ботевите идеали днес, драматизираха стихотворението „Хаджи Димитър“ и в навечерието на 2-ри юни отдадоха почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Съхраняването и популяризирането на богатството на българския фолклор и традиции е другата патриотична насока в дейностите на десетокласниците. На Лазаровденден и Еньовден момичетата пресъздадоха моминските обичаи „Лазаруване“ и „Бръшленкьо“ с характерните за Врачанския край особености.

Родолюбивите послания на момчетата и момичетата от Х б клас на СУ „Христо Ботев“ достигнаха до техните приятели, познати и обществеността чрез видеоклип, който представя техните дейности. Трудът им беше оценен и получи широка подкрепа, което изведе с огромна преднина младите Ботевци на първо място в онлайн гласуването на конкурса „Най-патриотичен клас“. Конкурсът е една прекрасна инициатива, която стимулира интереса на младите хора към българската история, насърчава тяхната любознателност, инициативност и креативност.

Чрез участието си в този конкурс учениите от Х б клас за пореден път доказаха, че в СУ „Христо Ботев“ гр. Враца учат амбициозни, знаещи и можещи млади хора, отговорни към историческо ни наследство, които имат пълната подкрепа на училищното ръководство и учителите в реализирането на своите идеи.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez