*

СТАРТИРА ПРОЕКТЪТ ЗА ЦЯЛОСТНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД В ЗВЕРИНО

|

Със символична „първа копка“ официално стартираха строително-монтажните работи по Проект „Изграждане на паркоустрояване и благоустрояване централното площадно пространство, кв. 73 по плана на с. Зверино”. Той се реализира със средства в размер на 610 000 лв., отпуснати като допълнителен трансфер по бюджета на Община Мездра за 2020 г. с Постановление №360/ 10.12.2020 г. на Министерския съвет с премиер по това време Бойко Борисов.

На церемонията присъстваха кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, заместник-кметът на общината инж. Николинка Кътовска, кметът на Зверино Стоян Петров, проектантът на обекта арх. Петър Червеняшки, представителите на изпълнителя на обекта - обединението ДЗЗД „Зверино - 2021“, Цветан Александров и Мирослав Захариев, собственикът на Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ Огнян Петров и др.

„Трудността е до момента, в който започне един обект, каза преди церемонията Иван Аспарухов. Малцина знаят колко трудности съпътстват един инвестиционен проект. В този процес участват много хора. А хубавите работи стават по-бавничко и, разбира се, с усилията на доста хора.

Радвам се, че най-после този проект, който е изготвен още през 2014 г., става реалност. Благодарим, че ни бяха отпуснати тези средства.

Няма по-голямо удовлетворение за един архитект от това да види, че проектът, който е сътворил, вече се реализира на практика. Да си пожелаем да претворим това произведение на г-н Червеняшки в едно прекрасно място в най-голямото село в нашата община.

А на строителите да пожелаем хубаво време и „На добър час!“. За да може Зверино да се сдобие с едно ново, облагородено пространство, което действително да се превърне в център на селото, какъвто то заслужава!“

Проектът предвижда изграждане на три функционални зони на централния площад в Зверино, които съвпадат с вертикалното деление на нива. В най-високата зона, „централния площад“, ще бъдат обособени паркинг за 16 бр. леки автомобили и централно площадно пространство с декоративна настилка. Съществуващата автоспирка ще бъде изместена в югоизточната част на площада, като е предвиден и „джоб“ за автобусите. В централната ос на площада ще има стълби за връзка с втората зона - тази за социални контакти.

В нея е предвиден форум със сцена с диаметър 16 м и седящи места, разположени амфитеатрално. В ос, успоредна на подпорните стени, ще бъде изграден Мемориал на загиналите във войните за национално освобождение и обединение. Монументът ще представлява полукръг с малък обелиск и каменни блокове с имената на загиналите герои. За хората с увреждания ще бъде осигурена достъпна среда чрез направа на рампа с тактилна настилка и парапет. Около форума е предвидено декоративно осветление.

Най-ниската, рекреационната зона, близо до река Искър, ще бъде с най-богато озеленяване. Връзката със съседната зона ще става чрез съществуващо стълбище и рампа за хора с увреждания. Алейната мрежа ще бъде организирана така, че да осигури всички възможни връзки. В центъра ще има кът за почивка с дървена пергола и кът с фонтанка.

Изпълнител на обекта е обединението ДЗЗД „Зверино - 2021“, партньори в което са строителните фирми „ИСИ БИЛД“ ЕООД - с. Врачеш, община Ботевград и „ЛКС“ ООД - гр. Мездра, Строителният надзор се осъществява от „ДММ - Дизайн“ ЕООД - гр. Плевен.

Общата стойност за изпълнение на всички дейности по договора са в размер на малко над 600 хил. лв. с ДДС, а срокът за неговото изпълнение - 150 календарни дни от датата на откриване на строителната площадка - 07.09.2021 г.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez