*

СТАНИШЕВ ОТВАРЯ КУТИЯТА НА ПАНДОРА, ПОДСЛУШВАН БИЛ, НЕ САМО ТОЙ...

|
СТАНИШЕВ ОТВАРЯ КУТИЯТА НА ПАНДОРА, ПОДСЛУШВАН БИЛ, НЕ САМО ТОЙ...

На пресконференция на "Позитано 20" лидерът на БСП огласи част от получен до него анонимен сигнал за тотално неконтролируемо подслушване на редица политици чрез СРС , включително и на него самия. Станишев съобщи, че в 15.30 ч. има среща с Гл. Прокуорор, за да му предаде сигнала. * * * BLIZ.bg Български вариант на скандала Уотъргейт е на път да взриви обществото, след като председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че е получил информация за нерегламентирано подслушване.
Той съобщи, че е получил на служебната си поща материали, в които се твърди, че от 2009 г. досега под ръководството на Цветан Цветанов нерегламентирано и противозаконно са подслушвани политици, бизнесмени, магистрати, общественици, лидери на протести. „Ако това е вярно, става дума за чудовищен скандал, който ще излезе извън границите на България”, каза Станишев.

Според материалите са били подслушвани Георги Първанов – в периода на създаване на АБВ, Росен Плевнелиев – в периода на формиране на служебното правителство, Иван Костов – когато е критикувал Цветанов, Ахмед Доган – когато е разследван за Цанков камък, Волен Сидеров – когато се е обърнал срещу ГЕРБ.

Симеон Дянков е бил подслушван периодично, а самият Сергей Станишев – неколкократно, Кристалина Георгиева – при посещенията си в България. Други жертви били Нели Куцкова, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Цветелина Бориславова, Георги Гергов. Станишев обяви, че ще се обърне към главния прокурор. * * * abv.bg Сергей Станишев лъже, в изнесеното от него днес няма доза истина, заяви на извънреден брифинг бившият вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"ГЕРБ няма да влиза в разяснителен режим и да се включва в подобен сценарий. Очаквах повече реализъм от лидера на ПЕС", подчерта той.

"Очаквах повече мъжество от лидера на европейските социалисти. Като такъв очаквах от него да не използва българските институции като инструмент в предизборната кампания", каза Цветанов.

Отказа да отговаря на журналистически въпроси. "За пореден път призоваваме всички политически партии, които ще участват в предстоящите парламентарни избори, нека да запазим неутралитета и авторитета на институциите и нека партиите и политическите лидери да не ги използват по време на предизборната кампания. Всички служители във всички български институции са работили, работят и ще работят с всички български правителства, които ще бъдат сформирани съгласно волята на българския избирател", каза Цветанов.

"Днешната серия лъжи от Сергей Станишев постави началото и тона на предизборната кампания. Очевидно е, че БСП ще разчита отново на компромати, анонимки и черен пиар. Това означава, че и този път БСП няма да състезава с идеи и политика, а влиза в предизборната надпревара с добре усвоени агентурни похвати, активни мероприятия и фабрикуване на компромати. В политическа партия ГЕРБ няма да се включи в подобен сценарий", заяви още Цветанов.

По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев, като се позова на сигнал в служебната му поща, огласи, че се под личното ръководство и указания на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов незаконно са подслушвани политици, бизнесмени, магистрати от септември 2009 г. досега.

Визират се Георги Първанов в периода на създаване на "АБВ", президентът Росен Плевнелиев при създаване на служебния кабинет, Ахмед Доган, когато е бил разследван за "Цанков камък", лидерите на ДСБ и на "Атака" Иван Костов и Волен Сидеров, Симеон Дянков, еврокомисар Кристалина Георгиева, бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова. Станишев посочи, че според материала и той е подслушван няколко пъти.

След среща с главния прокурор Сотир Цацаров днес Станишев каза, че е получил уверението му, че ще разпореди незабавна проверка на прокуратурата за достоверността на информацията.

Станишев е внесъл при главния прокурор сигнал за подслушване на политици, извършван в МВР под ръководството на Цветанов. Лидерът на БСП разчита на обективността и бързината на тази проверка, защото "както е описано в тази информация не се е действало по правилата, че да има ясни следи за всичко". * * * Смутен съм, че може да се подслушват политици и журналисти. Това обяви служебният премиер Марин Райков пред bTV. ”Не мога да не бъда смутен от всичките хипотези, че може да се подслушват политици и журналисти. Това е тотално неприемлива практика. Говорих с главен комисар Калин Георгиев и той ме увери, че такава практика няма. Нека политическите сили мислят и разгръщат кампанията си, която е най-удачна за тях. Аз лично не смятам да взимам отношение, кой какво. Смятам, че има институции, които вече са сезирани – прокуратурата е сезирана. Всяка податка към мен ще получи силен отпор”, обясни Райков.
Премиерът е доволен от факта, че доверието в служебния кабинет към момента е голямо и той е готов да направи всичко възможно, за да не разочарова хората. “Доверието на хората към мен и екипа ми ме задължава да работим много и да постигнем нещо добро за народа. Моят основен мотив в работата ми е да ни ги разочаровам. Имам добър екип”, обясни още служебният премиер.

Райков призна също така, че досега не е имало друго правителство, което да е било толкова критикувано още от първия ден на работата му.

”Няма друго правителство, което да е било така атакувано още от неговото създаване. Едно е сигурно, че още на третия ден един от партийните лидери, който е участвал в управлението на страната и си е изкарал мандата, започна да прави оценка на работата ни. Това за мен е проява на лош вкус. Приемам абсолютно всичко, но за мен е изненада, че сред една част от политическия елит се постигна пълен консенсус и той се изразява в това да се удря по Служебното правителство. Това явно е част от ситуацията”, обясни Райков.

Премиерът сподели още, че единствените икономически пристрастия, които проявява, са водени от икономическите интереси на българските граждани.

”За мен това е основен ангажимент, защото на най-уязвимите слоеве от населението, които изпаднаха в тежко положени, трябва да им се обърне внимание”, разкри още Райков и призна, че нямам връзки с кръгове, за които толкова се говори, защото не познава хората.

”Сега целта ми е да се създаде работна група, която ще ръководя, в която искам да изработим ясни правила как можем да управляваме финансите на държавните дружества по по-добър начин. Като цяло работата ни касае поставени задачи със срок вчера”, сподели още премиерът. /БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"


box_title_arrow.gifКоментари

  • абц |

    серГеичо коите слуша

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez