*

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В РЕГИОН МОНТАНА РАСТЕ ЕДВА – ЕДВА

|
СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В РЕГИОН МОНТАНА РАСТЕ ЕДВА – ЕДВА

Годишната средна заплата  в регион Монтана нараства пет пъти по-бавно в сравнение със средното възнаграждение за страната. Областта остава сред най-бедните в ЕС.  За 10 години средната заплата в нашата страна  е нараснала със 120 %, а в регион Монтана с едва 0,6 %.   Това стана ясно на заседание на Областната комисия по  социална политика, в който взеха участие зам. министър Султанка Петрова,  експерти от  министерство, представители на бизнеса, синдикатите, представители на местната и държавна власт.   Теменужка Златанова- нач. отдел в дирекция Стратегическо планиране и демографска в МТСП

Подготвяната Регионална стратегия за демографска политика бе дискутирана на заседанието. Зам. министър Петрова се ангажира да вземе предвид направените в Монтана предложения, свързани със социалния диалог и постигане на баланс между интересите на работодателите и  нарастването на минималната заплата . Според бюджетната прогноза през 2019 г. минималната заплата в България трябва да стане 600 лв.

„Особено горди сме, че законът за социалните предприятия вече е внесен в МС. Приемането му ще е нова възможност за включване в активна трудова дейност на хората с увреждания,” каза зам. министър Петрова.

В област Монтана има само една структура, която работи като социално предприятие –  в с.  Долни Цибър. Там от няколко години с подкрепата на общината и народни представители хората отглеждат зеленчуци. Това е единственият ни пример засега, каза областният управител Росен Белчев.

С приемането на новия закон общините ще могат да предоставят на социалните предприятия земя, сгради или други производствени фондове.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez