*

СПАСЕН ЖИВОТ ПРИ ДИАГНОЗА С РИСК ОТ СМЪРТНОСТ НАД 80% В МБАЛ „СИТИ КЛИНИК – СВЕТИ ГЕОРГИ“ МОНТАНА

|
СПАСЕН ЖИВОТ ПРИ ДИАГНОЗА С РИСК ОТ СМЪРТНОСТ НАД 80% В  МБАЛ „СИТИ КЛИНИК – СВЕТИ ГЕОРГИ“ МОНТАНА

Кардиолозите в клиниката са успели да диагностицират пациента с дисекиращите аневризми на аортата - по данни на медиците, дори в САЩ лекарите поставят грешна първична диагноза в повече от 50 % от случаите

61-годишен мъж постъпва в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана в средата на месец април. Пациентът споделя, че преди няколко часа е усетил болка в областта на гърдите, за около минута, но преминала спонтанно. В момента на прием и по време на първичния преглед, пациентът е без оплаквания и напълно стабилен.

Насочващата диагноза е остър коронарен синдром, но екипът на клиниката насрочва ехокардиография, чрез която лекарите засичат дисекация на аортата. Опасенията им се потвърждават след провеждане и на компютърна томография с контраст. Поставената диагноза е с над 80% риск от фатален край, като повече от половината пациенти с остра аортна дисекация не стигат дори до болницата.

„Дисекацията представлява разслояване стената на аортата. При конкретния пациент, дисекацията беше от тип 1 по „De Bakey“ – разслояването обхващаше цялата аорта. Истинско чудо е, че пациентът оживя. Всички диагностични изследвания бяха проведени от колегите за по-малко от два часа. Времето за реакция в тази ситуация бе буквално на живот и смърт.“, сподели д-р Райна Ташева, кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана.

Невидимата диагноза - дисекация на аортата се пропуска изключително често, поради разнообразната клинична картина – коремна болка, гръдна болка, болка в гърба, задух. Повече от 50% от пациентите в САЩ, които са били с дисекация на аортата, са били с първична грешна диагноза.

„Към момента нямаме данни за България, но по всяка вероятност, процентът пропуснати или погрешни диагнози е много по-голям“, допълни още д-р Ташева.

Веднага след светкавичната реакция на кардиолозите от МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана, пациентът е насочен незабавно към Отделението по Кардиохирургия на “Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център” София и опериран още същата нощ. Въпреки сложността на операцията, тя преминава успешно, като по думите на медиците това е благодарение на точната и своевременно поставена диагноза, бързата реакция на екипа кардиолози от Монтана и адекватните медицински грижи към пациента по време на транспортирането му.

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

Клиниката е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно - диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Клиниката разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Клиниката е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez