*

СИМФОНИЕТА–ВРАЦА С ИНТРИГУВАЩ КОНЦЕРТ „ОБИЧАМ БГ МУЗИКА“ НА 18-ТИ СЕПТЕМВРИ В ГРАДСКАТА КОНЦЕРТНА ЗАЛА

|

Симфониета-Враца ще зарадва почитателите си на 18-ти септември от 19.00ч. с атрактивния концерт „Обичам БГ музика“ в градската концертна зала.

В летните месеци, оркестърът осъществи поредица от успешни концерти на открито във Враца и страната, с които привлече много нови почитатели в редица български градове.

Концертът на 18.09 „Обичам БГ музика“ е с участието на млади български музиканти – солисти и композитори, които активно гастролират на концертния подиум и са желани гости на много български и чужди оркестри, и фестивали.

Ще имаме възможност да се насладим на изкуството на носителите на приза "Музикант на годината 2017" в раздел “Ансамбли” - Надежда Цанова (пиано) и Петър Македонски (тромпет), фаготистът Христо Захариев и Симфониета-Враца под диригентската палка на Христо Павлов.

Музиката, която е в включена в програмата на концерта е част от новия жанр Crossover (преминаване на границите и стиловете в музиката), което я прави изключително атрактивна.

Ще чуем произведения на: Венцислав Мицов, Константин Илиевски, Николай Димитров, Румен Бояджиев-син, Стоян Бабеков, Христо Павлов.

Билетите за концерта „Обичам БГ музика“ на 18-ти септември са в продажба на касата в градския билетен център (гъбката до х-л „Хемус“), тел: 0896718303, 0899827060. Местата са ограничени, съгласно противоепидемичните мерки и разпоредбите за отстояние, и вход.

Надежда Цанова завършва НМА “П. Владигеров” в класа на проф. Стела Димитрова-Майсторова и професор Илия Чернаев. Продължава музикалното си образование с две специализации в Кралската Консерватория в Брюксел и Консерваторията в Париж.

Носител на повече от 20 награди и отличия от български и международни конкурси:
“Франц Шуберт” – Русе; “Немска и австрийска музика” – Бургас; “Класика и съвременност” – Стара Загора; “Млади виртуози” – София; “Музиката и земята” – София; “Надежди, таланти, майстори” – Добрич, Албена; “Зайлер” – София; “Зайлер” – Родос, Гърция; “Валентино Буки” – Рим, Италия и “Сергей Прокофиев” – Донецк, Украйна.
В периода 2014-16 младата пианистка печели 1-ва награда на интернационалния конкурс “Flame” ,Париж , 2-ра награда в Тревизо ,Италия и отново във Франция 3-та награда на конкурса “Mayenne”.
Надежда Цанова участва във фестивалите ppIANISSIMO’07; Аполония’07 и Австрийски музикални седмици и ClaviCologne ,Германия. В периода 2014-2016 реализира три изключително успешни турнета в Япония и Китай .
Концертирала е в Италия, Франция ,Германия, Полша, Украйна, Унгария, Австрия, Чехия и Словакия ,Белгия, Испания, Португалия ,Турция ,Япония , Китай ,САЩ.
Носител на стипендията “Галерия на българските таланти – Тоdoroff, Globul M3 Comunications Group 2008” и Solty Fondation ,Белгия . Участва в телевизионни предавания и записва за БНР.

Петър Македонски е роден в София, в семейството на музиканти. Неговият дядо, проф. Петър Кърпаров, е основател на школата по тромпет и е първият български професор по тази специалност. От десет годишна възраст, Петър изучава тромпет и теория на музиката в НМУ “Л.Пипков”, в класа на проф. Ангел Македонски. През 2011-та завършва НМА „П.Владигеров“, а през 2018г. защитава и доктурантура.

Лауреат е на редица конкурси и състезания, между които: Национален Конкурс за певци и инструменталисти “Св.Обретенов”, “Млади музикални дарования”, “Охридски бисери”, „Академичен конкурс“ в НМА и други. Участвал е многократно като солист на симфоничния оркестър на музикалната академия, Софийска филхармония, Софийски Солисти, БНР и други. За изпълнителските си постижения получава стипендия “Тодоров”.
Още като студент, след успешен конкурс, работи като солист-тромпетист в оркестъра на Национална Опера и балет – София в продължение на 3 концертни сезона. От 2011 година е солист-тромпетист в Симфоничния оркестър на БНР, а от 2018-та и в Софийската филхармония. 
Участва активно като преподавател в образователната програма “Фортисимо клас” и е един от основателите на “Фортисимо фамилия” към фондация „Америка за България“. В соловия му репертоар са концертите за тромпет от Телеман, Вивалди, Торели, Хайдн, Хумел, Неруда, Арутюнян, Казанджиев, които е изпълнявал с различни състави.

Христо Захариев е фаготист с международен опит, награди и солов репертоар, обхващащ както барокова и класическа музика, така и романтична и съвременна такава. От дете звукът на фагота го грабва и желанието му да свири на този инструмент бързо се сбъдва.

Завършва НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас и Националната музикална академия “П. Владигеров“ в София в класа по фагот на Проф. Марин Вълчанов. Концертира с различни оркестри у нас и в Европа. Участва също и в камерни състави и гостува като солист на редица класически сцени в Пазарджик, Сливен, Бургас и др. Като фаготист в оркестрите на Враца, Пазарджик и Ст.Загора, работи с именити български музиканти, диригенти и гостуващи солисти.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez