*

СИМФОНИЕТА-ВРАЦА КАНИ СВОИТЕ ПОЧИТАТЕЛИ НА „ОПЕРНА ГАЛА“ НА 26-ТИ ФЕВРУАРИ ОТ 19.00 Ч. В ЧИТАЛИЩЕ „РАЗВИТИЕ“

|

В програмата са включени прочути арии и дуети от опери на В.А.Моцарт, Дж.Верди, Г.Доницети, Ж.Масне, В. Белини, Ч.Гуно, П.Хаджиев

Солисти в „Оперна гала“ на 26-ти февруари от 19.00ч. в Читалище „Развитие“ са младите оперни певци: Радинела Василева, Нели Динева, Моника Зашева, Теодора Марчева, Андрея Мирчев, Никола Попов. Заедно със Симфониета-Враца те ще изпълнят известни шедьоври от оперите „Дон Жуан“, „Сватбата на Фигаро“, "Риголето", "Сицилианска вечерня", "Аида", „Любовен еликсир“, "Рита" , "Манон", "Сомнамбула", "Ромео и Жулиета", "Имало едно време",  под диригентската палка на маестро Никола Петров.

 

Билетите за вълнуващата „Оперна гала“ на 26.02 от 19.00ч. са в продажба в градския билетен център. Почитателите на Симфониета-Враца вече знаят, че местата в Читалище "Развитие" са ограничени на 30% от капацитета, съгласно противоепидемичните мерки в страната. Можете да закупите билетите си предварително, от касата до х-л "Хемус", тел: 0896718303, 0899827060.

Радинела Василева (сопран, 23 г.) се занимава с музика от ранна детска възраст и пее във Варненска детско-юношеска опера като солистка в някои знакови мюзикъли. Продължава своето образование със специалност „Класическо пеене“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при доц. д-р Велизара Караянкова. Понастоящем е магистър.

Печели редица лауреатски награди от конкурси, като най-значими сред тях са от XXVI Национален конкурс за млади инструменталисти и певци “Светослав Обретенов”, Награда на НМА “Проф. Панчо Владигеров” за Вокално майсторство, „Първи академичен песенен конкурс“ в НМА. Удостоена е с Международен приз „Мис Романсиада“ на „Двадесет и втори Московски Международен конкурс за млади изпълнители на руски романси” в Москва, Русия, а през 2020 г. получава Гран-при и специална награда за артистичност на конкурса „Балканская романсиада“.

Участва в няколко майсторски класове: за интерпретация на френска музика, италианска музика, немска музика, както и в първия майсторски клас на „Камерзенгерин“ Красимира Стоянова в България.

Като гост-солист на Врачанска симфониета изнася редица оперни и оперетни концерти, някои от които, включени във фестивалите “Европейска музикална пролет” и “Ботеви дни 2019”. Именно във Враца е и нейният оперен дебют през 2019 г. в ролята на Мими от оп. „Бохеми“ на Дж. Пучини.

Радинела Василева ще чуем на 26.02.21 г. в изпълнение на: Дж. Верди – Болеро на Елена из оп. „Сицилиански вечерни“, Дж. Верди – Дует на Аида и Амнерис из оп. „Аида“ (с Моника Зашева), Г. Доницети – Дует на Адина и Неморино из оп. „Любовен еликсир“ (с Андрея Мирчев), Л. Делиб – Дует на цветята из оп. „Лакме“ (с Моника Зашева)

 

Нелли Динева e студент по класическо пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров" степен магистър от класа на Проф. Илка Попова и доц. Д-р Николай Моцов. Част от състава на Руския камерен театър в София с ръководител Юлия Диханова. С  него има участия в РКИЦ (Руски културно- информационен център), Дом на Москва, Руското посолство и чужбина - в главната ролята на Настя от "Аленький цветочек". Участвала е в проекти на маестро Христо Христов; Национална Музикална академия; Руски културно-информационен център. "

В концерта на 26.02 „Оперна гала“ Нели Динева ще изпълни ария на Рита от едноименната опера на Г. Доницети "E'lindo e civettin... ", "Gavotte" на Манон от едноименната опера на Ж. Масне и Дует на Сузана и Фигаро от "Сватбата на Фигаро" "Cinque... Dieci... Venti..." с Никола Попов.

 

Моника Зашева е 23-годишна оперна певица, мецосопран, магистър по „Класическо пеене“ в НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Влечението й към оперното пеене и изкуството се появява още в детска възраст, когато постъпва в Детския Радиохор. В продължение на десет години, като солист на хора, гастролира из цяла Европа и в Китай. След това продължава обучението си в НМА „П.Владигеров“ в активна работа с преподавателката си - Габриела Георгиева.

Моника е лауреат на конкурса „Руска романсиада“ и получава спецална награда на майсторския клас на „Камерзенгерин“ Красимира Стоянова.

Участва в редица концерти, включително и със Симфониета-Враца.

На 26.02 във Враца, Моника Зашева ще изпълни: Ария на Леонора из операта ,,Фаворитката" на Гаетано Доницети, ,,Гаданията на Марфа," из операта ,,Хованщина" на М. Мусоргски, Дует на Аида и Амнерис из операта ,,Аида,, на Джузепе Верди, заедно с Радинела Василева и Дует на цветята из операта ,,Лакме".

 

Теодора Марчева свири на пиано от 9-годишна. Завършила е Национално музикално училище “Л. Пипков” през 2017 г. в класа на д-р Росица Вълканова, като от 8 до 10 клас основната и специалност е обой. В момента е студентка по класическо пеене, четвърти курс, в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. д-р Мария Белчева.

В първи и втори курс изучава и композиция в Теоритичен факултет при проф. д-р Андрей Диамандиев.

Лауреат е на редица конкурси по пиано, сред които и ”Вива пиано“. Печели втора награда на конкурс по „История на музиката“. През 2019 г. е отличена с трета награда на певческия конкурс  “Романсиада”.

 

В концерта на 26.02 със Симфониета-Враца ще изпълни: ария на Калина от операта “Имало едно време” на Парашкев Хаджиев и ария на Жулиета “Je veux vivre” от операта “Ромео и Жулиета” на Гуно.

 

 

Андрея Мирчев е роден през 1999 г. в Пловдив, в семейство на дългогодишни артисти в Държавна опера Пловдив. Андрея е завършил средното си образование в ПГМТ Проф. “Цветан Лазаров” в гр. Пловдив. Негов вокален педагог е баритонът с международна известност Петър Данаилов. През ноември 2018 година Андрея е победител в престижния международен певчески конкурс “Балканска романсиада" и е носител на специалната награда "Гран при" на конкурса. През декември същата година участва във финалите на интернационалния конкурс ‘'Романсиада” в Москва. През 2018 г. и 2020 г. е активен участник в международните Sofia Opera Performing Seminars и гала-концертите в тях. От октомври 2019г. Андрея Мирчев е редовен студент по класическо пеене в НМA "Проф.Панчо Владигеров’' - София, в класа на доц. Елица Нешевска.

През есента на 2019г. Андрея е ангажиран като солист в професионална оперна трупа и гастролира в десетки културни центрове в Германия, сред които: Kevelaer Konzerthaus, Schwetzingen Theater, и др. В България развива активна концертна дейност в София, Пловдив, Сливен, Варна и др. Оперният му репертоар включва целите партии на: Алфредо от "Травиата" - Дж.Верди, Неморино от "Любовен еликсир" - Г.Доницети, Родолфо от "Бохеми" - Дж. Пучини В камерния и кантатно-ораториалния жанр Андрея изпълнява с успех произведения на Росини, Шуберт, Чайковски, Рахманинов, П. Владигеров, П. Хаджиев, италиански канцонети. Андрея Мирчев има записи за Българска национална телевизия.

Във Враца на 26.02.2021г. ще го чуем в изпълнение на:

Ария на Неморино  от Любовен Елексир на Доницети “Una furtiva lagrima”, Дует на Неморино и Адина от Любовен с Радинела Василева, Ария на Херцога на Мантуа из 4-то действие Риголето 

La Donna e mobile 

 

 

Никола Попов завършва 91. Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София с отличие. Към момента е магистър по "Класическо пеене" в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в класа на доц. д-р Николай Моцов.

От 2017 г. насам участва в редица детски опери и мюзикъли в Софийската опера и балет, където изпълнява разнообразни по стил роли. Работил е с режисьорите Юлия Кръстева, проф. Виолета Горчева, проф. Павел Герджиков, маестро Пламен Карталов, Уест Хайлър (САЩ). 

 

 

          


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez