*

СГРАДАТА НА БИВШЕТО УЧИЛИЩЕ В ПАВОЛЧЕ СТАВА ПЪРВИЯТ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ПРАВОСЛАВНО, ЕКОЛОГИЧНО И ПАТРИОТИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ В СТРАНАТА

|

С 28 гласа „ЗА“ бе прието решението за даряване сградата на бившето училище ОУ „Христо Ботев“ – село Паволче на Министерството на образованието и науката, което ще инвестира над 1 милион лева за създаването на първия в страната Национален център за православно, екологично и патриотично образование. До решението се стигна след постъпило писмо от страна на министъра на образованието – Красимир Вълчев, с искане за дарение на сградата на вече нефункциониращото учебно заведение. В рамките на сесията, кметът Каменов заяви, че това е възможност Враца да е първата община в страната с пилотен образователен модел. Кметът на село Паволче – Емил Василев коментира, че желанието на жителите на населеното място е сградата да бъде обновена и в нея да се обучават млади хора от различни градове в България.

 

         Идеята на кмета Калин Каменов и министър Вълчев е в Националния център да се провежда възпитателна програма за учениците от цялата страна, в подходяща среда и напълно обновена материално-техническа база.

         Програмата ще включва православни образователни дейности в църквата „Св. Иван Рилски“, която се намира в непосредствена близост до училището, екологични дейности, за които местностите в района предоставят достатъчно възможности, патриотични дейности, съобразени с богатото културно – историческо наследство в района, както и туристически маршрути, които учениците ще посещават организирано с автобус на центъра или придвижвайки се пеша по еко пътеки и по част от маршрута на Мемориален комплекс „Ботев път“.

         В подкрепа на предложението, гласуваха следните общински съветници:

 1. Ангел Иванов – БДЦ
 2. Валери Стаменов – БСП
 3. Венелин Петров
 4. Васил Василев – ГЕРБ
 5. Венета Йошева – ГЕРБ
 6. Владимир Христов – ГЕРБ
 7. Владислава Лакова – Демократична България
 8. Георги Генов – БДЦ
 9. Георги Комитски – „Народен съюз за Враца“
 10. Десислава Димитрова – ГЕРБ
 11. Диляна Давидкова – „Народен съюз за Враца“
 12. Димитър Динков – ГЕРБ
 13. Здравко Златев
 14. Ивайло Христов – БДЦ
 15. Иван Иванов – БСП
 16. Маргарита Ангелова – ГЕРБ
 17. Мариана Петкова - ГЕРБ
 18. Красимир Ангелов – ВМРО
 19. Марин Цветков – ВМРО
 20. Наташка Велчовска – ГЕРБ
 21. Мария Петрова – „Народен съюз за Враца“
 22. Нели Стоянова – ГЕРБ
 23. Огнян Огнянов – „Народен съюз за Враца“
 24. Павлин Петров – БСП
 25. Румен Антов – ГЕРБ
 26. Светослав Арнаудов
 27. Таня Георгиева – ГЕРБ
 28. Хенриета Георгиева - ГЕРБ

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez