*

СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГРИЯ ОТНОВО ОСТАНА ЗАД БОРДА, СМЯТАТ ОТ ЛЕВИЦАТА

|

БСП-Враца: Борисов заби пореден шамар на региона

Безотговорността на управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти ни води към неминуема социалната и икономическа катастрофа

На провелата се днес пресконференция, Областен съвет на БСП – Враца излезе с остра позиция срещу управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти и лично срещу премиера Борисов. В пресконференцията участваха Ивайло Лилов – областен председател на БСП и Анастас Попдимитров – народен представител от област Враца. Повод за позицията е „отправени два звучни шамара към най-бедния регион не само в България, но и в целия Европейски съюз” при приемане на бюджета за 2021г и гласуваните от Министерски съвет средства в размер на 264млн.лв.  

От областния съвет припомниха за отправените през месец май предложения към управляващите за целево финансиране на региона и изготвяне на специален антикризисен план за Северозападна България, който да подпомогне най-засегнатите от кризата и осигури държавна подкрепа за запазване на работните места и доходите на работещите в региона. Критики не бяха спестени и по повод на Закона за държавния бюджет за 2021г оценявайки го като пореден фарс и пореден шамар за региона. Липсата на държавна политика за подкрепа на областта, крайно неефективните социално-икономически мерки и прикриването на поредните кражби зад скромни социални мерки на цената на огромен дълг.

Основния акцент в позицията е приетото постановление на Министерски съвет за разпределение на 264млн.лв, което наричат „поредното безумие на премиера Борисов” и изразяват своето несъгласие, че във време на тежка здравна, социална и икономическа криза е недопустимо вниманието към областта да се изразява единствено в поредните строителни площадки, без да се отчитат реалните нужди на хората, а именно – достъпно и качествено здравеопазване, запазване на доходите и работните места, мерки за социална подкрепа и стимулиране на икономическата активност.

От Областният съвет на БСП във Враца определиха като безотговорни решенията на ГЕРБ и Обединените патриоти и предупредиха, че водят към неминуема социалната и икономическа катастрофа в областта. Обвиниха ги, че са останали глухи за проблемите на хората и пазят единствено удобните си постове, а с поведението си обричат областта на бедност, нищета и обезлюдяване и се заканиха, че няма да им бъде простено!

В отговор на журналистически въпрос, областният председател на БСП – Ивайло Лилов каза, че „Северозападна България и нашата област останаха зад борда и при приемане на бюджета за 2021г и при раздаване на пари от прозореца на джипката. Очевидно е, че хората не влизат в сметката, а целта е да се осигурят гласове за предстоящите парламентарни избори”. 

По повод на разпределението на средствата в региона Лилов направи следният коментар „Не разбирам и ентусиазма на Петя Аврамова, която не пропусна да се похвали с постановлението за 264млн.лв, но не виждам повод за гордост от работата и. Ако разгледаме областните центрове – Враца, Видин и Монтана то разпределението далеч не е в нейна полза: Враца – 1,88млн.лв; Видин – 2,75млн.лв; Монтана – 5,35млн.лв. Ако отчетем и разликата в населението, то жителите на Монтана ще получат 4 пъти повече средства в сравнение с жителите на Враца. А самата Враца е приравнена със средства получени от 4000-ната община Брегово, дори Лом получава 2,5млн.лв. За това ли благодари на Борисов? Изобщо няма да коментирам подкрепата за региона, само ще ви дам няколко примера за отделни общини: Смолян – 9млн.лв.; Чепеларе – 6,8млн.лв; Банско – 6,9млн.лв; Стара Загора – 10млн.лв; Ямбол – 7,3млн.лв; Велико Търново – 7,3млн.лв; Хасково – 7,7млн.лв. На този фон парите за Враца са като социална помощ! ”

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez