*

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ ПОДКРЕПИ МЕРКИТЕ ОТ БЕРЛИНСКИЯ ПРОЦЕС , ОТНОСНО ПРИОБЩАВАНЕТО СИ КЪМ ЕС

|
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ ПОДКРЕПИ МЕРКИТЕ ОТ БЕРЛИНСКИЯ ПРОЦЕС , ОТНОСНО ПРИОБЩАВАНЕТО СИ КЪМ ЕС

               Преди повече от 2 год. Нисторови , направихме среща с кмета на гр.Щип - Благой Бочварски , на която му връчих монографията - изследване за моя прароднина и Щипски районен войвода1902 - 1903 г. - Гено Димитров Костов от с.Струпец - Врачанска област . Тогава разговорът вървеше около това , че в Илинденско - Преображенското въстание , много българи родени в пределите на днешна България , дадоха живота си за свободата на Македония , наравно с българи родени в границите на днешна Северна Македония .По време на нашата неофициална среща говорихме и по въпросите , че България ще подкрепя Северна Македония , за бъдещото й членство в ЕС и НАТО , като се премине през обективното разглеждане на общата ни история и национални герои , при което  г- н Бочварски изрази както личното си одобрение така и одобрението по въпроса на неговия партиен лидер г-н Зоран Заев . На края на срещата ни го поканихме , да ми гостува във Враца и евентуално да работим по въпросите за побратимяването на Щип и Враца в по - дългосрочен план . Поради много обективни и субективни обстоятелства , до сега не можахме да реализираме нашите идеи .

             Но днес съм особено обнадежден , че ще реализираме тази наша идея след като двамата държавни лидери скроро ще осъществят среща в София за изпълнение на мерките по Европейската интеграция на Република Северна Македония и Западните Балкани и подписания между двамата Премиери през 2017 г. Договор за приятелство , добросъседство и сътрудничество .

                         Фактът е обнародвания телефонен разговор ( от 27.9.2020г.) с премиера на Република Северна Македония ,Зоран Заев , в който Министър - Председателят на Р.Б. - Бойко Борисов, предупреди , че като съпредседатели на Берлинския процес 2020г. двете страни имат голяма отговорност за срещата на върха в рамките на инициативата , която ще се проведе през ноември в София.  Нещо повече г- н Борисов гарантира , че България продължава да работи активно в подкрепа на европейската интеграция на Република Северна Македония и Западните Балкани. И вярва, че двете страни ще останат ангажирани с изпълнението на подписания през 2017 година ,"Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество".

              И г-н Зоран Заев отговори подобаващо : „ Денеска имав телефонски разговор со бугарскиот премиер, Бојко Борисов, во кој дискутиравме за повеќе области на соработка помеѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија.

                Во фокусот беше Берлинскиот процес и заедничкото успешно претседавање кое е особено важно за зајакнување на регионалната соработка и интеграцијата на регионот во ЕУ, како и за подготовките за претстојниот главен самит кој ќе се одржи во текот на ноември во Софија.

                 Остануваме ангажирани во спроведување на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка. Разговаравме и за скорешна моја посета на Бугарија, како и за заедничко охрабрување на работата на историските комисии за изнаоѓање заеднички решенија прифатливи за двете страни."

                  Вече съм убеден , че двете държави - България и Северна Македония ще преодолеем историческите догми на разделение , натрапени ни още от преди 100 г. и ще заживеем братски в общия ни европейски дом . Защото след срещата на г-н Андрей Ковачев с министъра на външните работи на РСМ-  Осман Бояни  ( 29.9.2020г.)има все повече разум  и в  обикновените македонски граждани  , като  в казаното от г-н Ангел Делийски : 

         "Драги македонски историчари од мешовитата комисиja,

Според Договорот за добросъседство вие мора да градите своите конечни заклучоци не врху темелите на денешиот став на jавността, а врху темелите на историските факти !

ВМОРО е била општа организациjа за Македониjа и Одринска Тракиjа и неjната политичка кауза за автономиjа е била споделувана од целокупниот бугарски народ. Решението за востание е општо за целата организациja. Само точната му дата е определувана посебно по револуционни окрази - на Илинден за Битолски, на Преображение за Одрински и на Крастовден за Серски. Гоце Делчев, како наj-виден деец на ВМОРО, е македоноодрински, а не само македонски 

револуционер.

През 1896 заедно со Гьорче Петров он пише програмата и уставот на Бугарските македоно-одрински революционни комитети.

Он исто така е создал општиот четнически институт во кнjажество Бугариja со многу други бугарски офицери и е инспектирал сите револуционни комитети - и во Македониjа и во Одринска Тракиjа. И не е верен денешнит став на РСМ, дека он е идеолог за посебна ваша држава. Овоj став е наметнат од Jугославската политиска машина след 1944 г. т.е. 41 години подир неговата гибел. Сите документи на организациjата, на Гоце и на неговите другари говорат именно за тоа. Ако Гоце и неговите бракьа не беа загинали за бугарска народна кауза, зошто тогаш татко им Никола ке бара и ке получи народна пенсиjа од Бугарското Народно Собрание ?

Како лугье на науката вие мора да се соочите само и единствено со историската вистина !"

Вистина е исто така, дека он е Апостол на слободата и герoj за народите и на РБ и на РСМ !

 


ОЩЕ ОТ "БЛОГ НА РЕДАКТОРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez