*

СЕНЗАЦИОННО СИМЕОН ДЯНКОВ ПРЕДЛОЖИ НАВРЪХ НИКУЛДЕН , ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ КЪМ КАБИНЕТА С УЧАСТИЕТО НА ИВАН КОСТОВ И ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ...

|
СЕНЗАЦИОННО СИМЕОН ДЯНКОВ ПРЕДЛОЖИ НАВРЪХ НИКУЛДЕН , ДА СЕ СЪЗДАДЕ ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ КЪМ КАБИНЕТА С УЧАСТИЕТО НА ИВАН КОСТОВ И ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ ...

               Неговото , препоръчително икомическо мислене пред БТВ , започна с "Трябва да действаме сега, за да не се разбием...2021 г. ще бъде по-тежка икономически от настоящата, защото за съжаление сме поизчерпили резервите си. Правителството тича след кризата. Трябва да се направи анализ кои сектори са най-засегнати и какво можем да направим сега, вместо да се разбием. Очакват ни трета и дори четвърта вълна на тази криза . .. Мисля, че правилно е преценено след 2 години да се вдигнат данъците. Българският бюджет така е направен, че събира най-много от ДДС. Мисля, че в този бюджет можеше парите за военни придобивки да се пренасочи към социални. В момента в някои сектори бизнесът изнемогва. Мисля, че няма да се стигне поне до банкова криза. Правителството трябва да наблегне и на други експерти, извън парламента и партиите, а те на свой ред да дадат своите предложение. Може да се създаде комисия, в която да участваме аз, Иван Костов и Пламен Орешарски. В България има достатъчно хора без политически заряд, които знаят какво да се направи. Това правителство изглежда изморено и сякаш чака да дойде следващото“.

 

           Нее... г-н Дянков , мисля , че точно сега Вашето мнение е по - скоро теоретично , отколкото да е приложимо към сегашната българска макроикономическа действителност !

 

           Защото темата за малката, разпокъсана, но все пак демократична общност е любимата дискусионна дъвка от поне 2 десетилетия . В България има потенциално три милиона активни граждани (общо взето те гласуват на парламентарни избори), като около 2/3 от тях желаят България да се развива , като най-вече демокрация, а останалите - като най-вече социална държава без значение от конкретната политическа система.Т.е. ако тези, които желаят демократична държава не преодолеят, а правилно степенуват прилики и различия винаги ще могат да конструират мнозинство , а Вие , Иван Костов и Пламен Орешарски имахте на практика тази възможност но ... Точно по Ваше време ( на предложените от Вас икономисти ) се получиха основните разломи в тази общност по пет линии:

     1. Икономиката (темата пазар - държава)

     2.Обществото (темата либерално-консервативно)

     3.Държавата (темата социална/голяма - ограничена/малка)

       4.Геополитика (темата Европа - Евразия)

       5.Начин за успех в живота (темата индивидуализъм - колективизъм).

                 И точно по Ваше време , не се получи , че хората не трябваше да се напрягат, да не бъдат насилени да приемат чуждото ( Вашето на тримата ) мнение, поради което не бяха склонни да бъдат много повече кооперативни и склонни за сътрудничество. Въпреки разбира се, че винаги имаше хора с чугунено или платено мислене, но те винаги бяха по-малко от тези, които можеше да бъдат обединени от Вас ( тримата икономисти )под общ знаменател.

 

            Защото пазарната българска тридесетгодишна практика , доказа , че по някои теми е нужно търсене на консенсус, по други - по-добре и правилно поднесени аргументи за предимствата на нашата и недостатъците на другата гледна точка , а решенията и на трима Ви не бяха от устойчивите .

                 Не е тук мястото да правя задълбочен анализ на разделителните линии по време на държавничеството на трима Ви , но ще дам няколко примера:

     - И тримата не успяхте да обясните на етатистите в България вредата от прекомерната роля на държавата в икономиката (корупция, приятелски капитализъм, олигархия) и на "пазарниците" - колко сложни са предпоставките да има ефективен пазар и защо понякога е по-добре държавата, вместо частни структури, които имитират пазар да разпределят благата.

       - И по време на трима Ви не се получи така , че либералите в България да признаят значението на род, религия, нация и държава в съзнанието и манталитета на поколенията за да бъдат по-толерантни към желание за бърза европеизация; както и консерваторите не отчетоха човешкия прогрес в България, разместването на пластовете между хора и общество и че всичко е преходно и трябва да се развиваме , за да може да бъде по-лесен диалога за постигане на компромис, включително по отношение толерантността към различните от нас българите.

             - И по време на трима Ви привържениците на "голямата социална държава " по-добре разбираха нейната неефективност, но ...когато не е подчинена на правовия ред, и затова не бяха по-внимателни към управлението на данъците и нямаше ефективна нетолерантност към безобразното харчене. А тези на "малката държава "- трябваше да разберат, че няма развита държава без развити социални функции и че ако държавата не ги поеме - това трябва да е или бизнесът , или ....друга държава и демографска българска катастрофа.

             - И по времето на трима Ви геополитиката не трябваше да има компромис, и ако настоявахте европейският избор на България да бъде окончателен трябваше да си давате сметка за натрапеното русофилство в националното съзнание още от Освобождението 1878 г.през училищната система; т.е.трябваше да налагате огромна просветителска дейност и толерантност с отчитането на този факт.

         - И по време на трима Ви трябваше да се налага устойчиво тезата , че " индивидуализмът и личните усилия са основата на просперитета ", без да се създава илюзия в обществото на социалните мрежи, където все повече само колективните усилия раждат резултат. За да бъдете успешни не трябваше да допускате колективи, чиято цел е извличането на рента от другите. Защото в това е парадокса на УПРАВЛЕНИЕТО - колкото по-важен е индивидиуализмът, толкова по-силни са рентиерските колективи! Това не беше осъзнато и от трима Ви .

             Накрая съм длъжен да Ви примомня разбира се, защо ГЕРБ и Бойко Борисов успяват вече 14 години ? Защото само управленецът Бойко Борисов , доказа на практика , че за България ,трябва ЛИДЕРСТВО на обединението чрез разумни компромиси. И точно това лидерство е ПРЕДВИДИЛО РЕЗЕРВИ , за целия перид на кризата - здравна и икономическа !

 

 


ОЩЕ ОТ "БЛОГ НА РЕДАКТОРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez