*

СЪС СПЕСТЕНИ СРЕДСТВА ОТ БЮДЖЕТА ЩЕ БЪДАТ РЕАЛИЗИРАНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ

|

В последните три години, основна задача при изготвянето на Бюджета е строгата финансова дисциплина и целесъобразното планиране на разходите. През 2019 година, благодарение на правилното управление на публичните ресурси, за полугодието Община Враца има спестени финансови средства, в размер на близо 100 000 лева, като сумата ще се увеличи в края на календарната година. Това заяви кметът Каменов на традиционната си среща с представители на медиите.

            По този начин, със собствен ресурс ще бъдат реализирани допълнителни инфраструктурни проекти. Част от средствата - 13 800 лв. ще бъдат вложени за разрешаване на дългогодишен проблем в село Бели извор с нерегламентираното замърсяване на терен със земни маси и строителни отпадъци, като същият ще бъде почистен.

            Успоредно с дейностите по премахване на отпадъците от село Бели извор, ще бъде извършен текущ ремонт на компрометирана стреха на сградата на детска градина „Вълшебница“, като предвидените средства са в размер на 4 354 лв.. Строително-ремонти дейности за 12 000 лв. ще бъдат реализирани и на покрива на физкултурния салон, намиращ се в сградата на филиала на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, като по този начин ще бъде осигурена отговаряща на съвременните изисквания среда за спорт.

            Със спестените финансови средства ще бъде изградено и игрище за мини-футбол в НУ „Св. Софроний Врачански“, чиято стойност е 42 000 лв.

            В края на месец май стартираха дейности по облагородяване на парка, намиращ се на площад „Руски“. Към момента екипи на ОП „БКС“ са премахнали изсъхналите растителни видове, оформили са декоративните храсти и са поставили две цветни арки. Предвидени са 35 000 лв. за реконструкция на парка и изграждането на водно огледало, с каскадно падане на водата. По този начин , паркът, който не е обновяван в последните десет години, ще има напълно различна визия.

            През изминалата 2018 година, със спестени средства, местната администрация успя да реализира проекти в спортната и образователната инфраструктура на града.

 

След подобряване на метеорологичните условия, ще започне асфалтирането на пътната инфраструктура в града и населените места от общината. Предвидените средства са в размер на близо 1 милион лева. Финансовият ресурс е осигурен с Постановление на Министерски съвет от 19 декември 2018 година, в размер на 2 200 000 лева, като 500 000 лева са за уличната мрежа в града, 500 000 за пътната инфраструктура в селата, а 1 200 000 лева - за волейболното хале.

В града ще бъдат напълно обновени улици в изключително тежко състояние, с множество компрометирани участъци. Пътните отсечки са – ул. „Цар Обединител“, ул. „Константин Фотинов“, улица „Андрей Цветков“ и ул. „Иван Срацимир“ – до блок №38, в ж.к. „Дъбника“. Ремонтните работи ще бъдат реализирани от „Гарант – 90 – Цонев и СИЕ“ ООД.

На проведена среща с живущите в ж.к. „Река Лева“ бе взето решение за възстановяване на междублоковото пространство. Към момента е обявена процедура за избор на изпълнител за асфалтиране в района на ул. Остри връх, бул. „Христо Ботев“ и ул. Река Лева, както и за обновяване на междублоковото пространство на ул. „Околчица“.

Стойността на поръчката е в размер на близо 120 000 лева. В населените места от общината ще бъдат реализирани-строително ремонтни дейности на пътната инфраструктура в селата – Девене, Чирен, Тишевица, Косталево, Власатица, Мраморен, Оходен, Паволче, Лютаджик, Мало Пещене и Нефела. Извън средствата, осигурени от Министерски съвет, пътните участъци в селата ще бъдат обновявани и със средства от Бюджета на Община Враца. Фирмата-изпълнител на дейностите е „ПЪТИНЖЕНЕРИНГ – М“ АД – град Монтана.

За четвъртокласната пътна мрежа са предвидени още близо 400 000 лева. Проведена е обществена поръчка и е избран за изпълнител на строително-ремонтните дейности – „ГАРАНТ – 90 – ЦОНЕВ И СИЕ“ ООД. Участъците, които ще бъдат асфалтирани са пътят до село Згориград /Враца – Леденика – Згориград/. Успоредно с това, ще се полага асфалтова настилка на пътя за село Челопек /граница на община Враца – Мездра/, както и пътната отсечка между селата Мраморен и Голямо Пещене. Строително-ремонтни дейности по четвъртокласната мрежа са предвидени и на пътя до село Лиляче /Враца – Криводол – Лиляче/.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez