*

С ВЕСЕЛИЕ И НАРОДНИ ХОРА ВРАЦА ПРАЗНУВА ТРИФОН ЗАРЕЗАН

|

„Хайде, да е на голям берекет! Нека тази година да е добра за лозята, за да се напълнят бъчвите с руйно вино. По прагове да тече и да прелива!“. С тези наричания новоизбраният „Цар на лозята“ Стефан Велчев изпълни народния ритуал „зарязване“ в двора на Димитракиевата къща в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“. Титлата му беше предадена от титлата от миналогодишния носител Георги Златанов - Черкин.

„Днес е един от най-веселите и обичани празници в българския обреден календар, защото в него среща си дават трудолюбието на българина, очакването за добра реколта от лозята и радостта от пълните бъчви с вино наесен. Трифон Зарезан е денят на лозарите и винарите, а в нашия край това е поминък с дълголетна традиция. От мое име и от името на кмета на Община Враца - г-н Калин Каменов с удоволствие Ви поздравявам с днешния празник! Нека има много поводи за наздравици! Нека се роди много грозде в лозята! Нека трудът да бъде възнаграден с богата реколта! Нека виното от зарязаните днес лозя да бъде искрящо, да се пие за здраве и добро настроение. Честит празник!“ - каза в приветствието си заместник-кметът Петя Долапчиева.

Десетки жители и гости на Враца се събраха заедно да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан, да опитат от обредните пити, да се хванат на кръшно хоро около огньовете и да вдигнат наздривици.

Участие в празничната програма взеха танцьорите от Представителен танцов ансамбъл „Хемус“, с ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов, Младежки духов оркестър при Центъра за работа с деца, с ръководител Калоян Трайков и певческа група „Маргаритките“ при Пенсионерски клуб „Съединение“.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez