*

С ПЛЕНЕР ПО ЖИВОПИС ОБЩИНА МЕЗДРА ОТБЕЛЯЗА 120-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОФ. ИВАН ФУНЕВ

|

В деня, в който се навършиха 120 години от рождението на големия български скулптор проф. Иван Фунев (1900-1983 г.) - 24 юли, в родното село на твореца Горна Бешовица, завърши пленерът „Юбилейно за проф. Иван Фунев“, организиран от Община Мездра. В него взеха участие петима местни художници от различни поколения - Иво Ангелов, Ивелина Ивова, Рени Митева, Снежана Петрова и Цветана Христова.

По време на двудневния пленер те сътвориха общо 7 живописни платна, вдъхновени от природните красоти на Веслешкия Балкан: Иво Ангелов - „Пейзаж от с. Горна Бешовица“, Ивелина Ивова - „Алеята с розите“ и „Пейзаж със златна нива“, Рени Митева - „Гора“, Снежана Петрова - „Божиите очи“ и „Въздействие“, и Цветана Христова - „Косматица“.

Картините бяха подредени в обща художествена изложба в Хотелски комплекс “Къщата ИВ”, а участниците в пленера получиха грамоти.

„Проф. Иван Фунев не е конюнктурен автор, нагодил се по изискванията на времето. Той е творец, който искрено, с цялата си душа и сърце е вярвал в идеите си и е пресъздавал образите на бъдещите хора, образите на талантливите, умни, красиви, силни и цялостно хармонично развити личности - граждани на утрешна България”, подчерта в словото си при закриването на пленера Светла Дамяновска, гл. експерт “Културно наследство и религиозни дейности” в Община Мездра.

„Сега е недопустимо творецът да бъде подценяван и пренебрегван заради реализма и работническо-селската тематика на творбите му. Заради това, че е претворявал мечтите си. Може би трябва да се замислим дали сме достойни да бъдем потомци на неговите модели и защо допуснахме съвремието ни да стане толкова грозно и безнадеждно.

Нека въздадем заслуженото на проф. Фунев, да си спомним за него с уважение и възхищение, защото той е едно от ярките явления в българското изобразително изкуство”, каза в заключение Дамяновска.

Кметът Иван Аспарухов благодари на участниците, че са се отзовали на поканата на Община Мездра и изрази увереност, че този пленер ще се превърне в традиционен. „Както възродихме Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа“ и Симпозиума по скулптура, с такива знакови културни събития ще продължим и занапред да показваме, че Духът е жив“, заяви Аспарухов.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez