*

С ПАРИ ОТ ЕВРОПА ВЪРШЕЦ СТАВА ТУРИСТИЧЕСКА МАРКА

|
С ПАРИ ОТ ЕВРОПА ВЪРШЕЦ СТАВА ТУРИСТИЧЕСКА МАРКА

Четири проекта финасирани по различни програми на ЕС изпълнява  община Вършец. С над 2 млн. лв. до 2020 г. ще бъдат ремонтирани улици в курортния град както и междуселски пътища. Близо 400 000 лв са предвидени за основен ремонт и обновяване на сградите на НЧ”Христо Ботев” и местната музейна сбирка. Това каза пред съгражданите си кметът на Вършец Иван Лазаров, който бе  домакин на поредната среща за разясняване значението на членството на България в ЕС, предстоящото Председателството на Съвета на Европейския съюз и защо са важни за нас.

Областният управител Росен Белчев откри срещата, после пред събралите се говори евродепутът Владимир Уручев. „Имаме реални шансове да влезем в Шенген още следващата година”, заяви Вл. Уручев. И подчерта значението на членството ни в ЕС за контрол на незаконната миграция, за подобряване на общата сигурност, което е важен фактор за чуждестранните инвеститори. “Съгласете се, че не е възможно да поставим като приоритет развитие на нашите региони, тъй като тук става дума за общо европейски цели”, обясни в отговор на въпрос от залата “за изоставащия Северозапад”   Вл. Уручев.

България получава три пъти повече средства чрез структурните и кохезионния фонд  в сравнение с вноската, която ежегодно прави като членка на ЕС. За предходния програмен период 2007-2013 година в страната ни са влезли над 9,4 млрд. евро при годишна вноска от 600 млн. евро.

Шансът на България в шестте месеца, когато ще е Председател на Съвета на ЕС е да активизира процесите по  присъединяването на страните от Западните Балкани, да работи за сигурността и стабилността,за предприемчивостта и иновациите.

Кохезия, конкурентноспособност, консенсус са трите приоритета на българското председателство. Разширяване на  възможности за реализация на  младите хора, които са бъдещето на Европейския съюз е сред най-важните акценти  по  време на българското Председателство. На 1 януари 2018 година България поема Председателството на Съвета на ЕС от Естония, на 1 юли 2018 година го предава на Австрия. Тези три страни имат голямата задача да работят активно по подготовка на стратегията на развитие на ЕС през следващия програмен период.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez