*

С МНОГО ВЕСЕЛИЕ И НАРИЧАНЕ ЗА БЕРЕКЕТ ОТБЕЛЯЗАХА ТРИФОН ЗАРЕЗАН В ОРЯХОВО

|

За поредна година в Шато Бургозоне тържествено бе отбелязан празника на Св. Трифон Зарезан. По традиция в ритуала по зарязване на лозите се включи кметът на община Оряхово Росен Добрев, както и управителите на шатото Кирил Макавеев и Радослав Николов.

Избата е разположена до гр. Оряхово, на брега на река Дунав. Винарната получава името си от римска крепост, изградена на древния римски път Виа Иструм (Via Istrum). През вековете регионът се слави като един от главните винарски райони на България, та до днес.

Винарната е  отличена  със званието „Златна Изба на България“ от Министерството на икономиката. Има многобройни международни награди от най-престижните международни конкурси.

Бургозоне е важен работодател в региона. Подпомага млади хора да получат образование и сертификация, участвайки в различни образователни и професионални програми. Реализира съвместно с Министерството на образованието специални образователни програми за тези професии в местното училище.

Градският духов оркестър се погрижи за доброто настроение в студения и ветровит празничен ден.

След по-малко от час ритуалът по зарязване на лозите бе извършен от самодейците при читалище “Надежда1871” в Оряхово в етнографската къща в града. Стопаните наричаха за здраве и берекет, подрязвайки трите лози, които те сами са засадили преди година. В отговорната работа се включи и кметът на общината Росен Добрев.

Грижливите стопанки пък се бяха подготвили за празника с пресни пити, баници и пълнена кокошка, както повелява традицията.

Кулминация на празника бяха кръшните хора и песни в двора на етнографската къща.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

ВМРО това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez