*

РЕГИОНАЛЕН СЕМИНАР НА ТЕМА „ГЕРОИ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ: ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ В ОБЛАСТ МОНТАНА” СЕ ПРОВЕДЕ В РБ „ГЕО МИЛЕВ”

|

Регионален семинар на тема „Герои и признателност: военни паметници в област Монтана”, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, се проведе в Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана. Участие в него взеха 65 библиотекари от читалищните библиотеки в областта. Срещата бе открита от директора на библиотеката Анелия Иванова-Тодорова, която приветства присъстващите и представи целите и очакванията от семинара.

Семинарът е част от регионалната дейност на РБ „Гео Милев” – гр. Монтана, етап от програмата „С библиотеката през ДИВНИЯ Северозапад”. Целта на тази изследователска програма е с помощта на читалищните библиотеки в областта, да се издири, съхрани и популяризира информация за участието на нашия край в Първата световна война, която да бъде дигитализирана и качена в интернет пространството, за да може да достигне до по-голям брой потребители. По този начин се очаква да се повиши интереса и съпричастността на общността и младите хора към историята на родния край и към опазването и съхраняването на историческите паметници в област Монтана.

Събитието бе уважено от заместник областния управител и председател на Областната комисия „Военни паметници” г-н Цветко Цветков, д-р Ваня Иванова – директор на Регионален исторически музей – Монтана, г-жа Ангелина Емилова – началник отдел в Държавен архив – Монтана, г-жа Камелия Бауренска - представител на Военно окръжие – Монтана и журналисти.

Юлия Андреева – главен библиотекар, завеждащ отдел „Краезнание” представи методика за събиране на информация за военните паметници в област Монтана, както и информация за Регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за вековете”, посветена на 120 години от рождението на Дико Илиев, която ще се проведе на 8 юни 2018 г. в РБ „Гео Милев” – гр. Монтана.

Библиотечният специалист Богдан Горанов даде указания за изпращане на материали по електронната поща, а методистът Мариана Коларска наблегна на новостите в Регистъра на обществените библиотеки 2017. Г-жа Ангелина Емилова показа на практика на читалищните библиотекари как да издирват информация за загиналите във войните и прикани всички да посетят Държавния архив, където допълнително ще могат да направят проучвания.

По време на семинара бе представена документалната изложба на Държавен архив – Монтана - „Войната в документи”, по повод 100 години от влизането на България в Първата световна война. Експозицията е посветена на всички знайни и незнайни войни от региона Монтана, които са участвали в Първата световна война. След като семинарът приключи, участниците в него посетиха паметници в централната градска част на Монтана.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez