*

РАЗПРАВИИ В ЕПАРХИЯТА, СВЕЩЕНИЦИ БРАНЯТ ВЛАДИКАТА ДОМЕТИАН

|
РАЗПРАВИИ В ЕПАРХИЯТА, СВЕЩЕНИЦИ БРАНЯТ ВЛАДИКАТА ДОМЕТИАН

Свещеници от  цяла видинска епархия се събраха в Монтана, за да спрат интриги срещу владиката Дометиан. В декларация те твърдят, че  епископ Поликарп подвежда владиката, превишава правата си и нарушава административни и канонични правила.

Наскоро хиротонисания за белоградчишки епископ Поликарп,подвел синода, тъй като нямал магистърска диплома задължителна за този сан и дори бил съставил програма за спасяването на видинска епархия. „Това е разкол. След всичко, което Владиката Дометиан прави за епархията, за църквата и лично за Поликарп, той трябва да понесе последствията за действията си”, твърдят свещениците.

Те разполагат с документи, за това, че срещу Поликарп има  изпълнителни дела още от времето, когато  бил в Руенския манастир край София. Монасите сами го изгонили оттам, след като дарения за възстановяването на манастира не били използвани за това.  Тогава  Поликарп бил приютен от Дометиан. Това лято станал викарен  епископ и поел част от административните дела на митрополията, включително и разпореждането със средства. Днес всички документи бяха представени на владиката в присъствието на епархийските съветници. Решение обаче не бе взето. Това ще стане на 18 ноември във Видин, когато съветът ще се събере на специално заседание и ще преценява има ли и какви са нарушенията на епископ Поликарп.   


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez