*

ПРОВЕДЕ СЕ СЪБОРА "ДЕ Е БЪЛГАРСКОТО"

|
ПРОВЕДЕ СЕ СЪБОРА

Тази неделя в с. Очин дол се проведе 13-то издание на Националния фолклорен събор „Де е българското“. Туристическият комплекс „Дядо Йоцо гледа“ бе център на българщината и традициите с участието на над 50 читалищни колективи и индивидуални изпълнители от четири области: Враца, Монтана Плевен и Ловеч.
 
Фолклорният събор бе открит от  най-малкият участник в тазгодишното издание – 4-годишната Сиана Тодорова, обучавана от художествения ръководител Ваня Кръстева от НЧ „Искър-2004“ – с. Зли дол и продължи с изяви на деца от всички детски градини от общината.
 
Кметът на Общината инж. Генади Събков поздрави участниците и гостите във фестивала.
„Днес, за всички нас присъстващи тук, е страхотен празник не само заради прекрасното време и чудесните изпълнители, а преди всичко защото ние всички участваме в един открит урок по българщина и родолюбие. Благодаря ви за присъствието и положителната енергия, която всеки един от вас излъчва в този празничен ден. И когато си задаваме въпроса „Де е българското“ отговорът е ясен. Днес българското е тук – в Очин дол, защото енергията, която излъчваме, означава България. Означава, че обичаме нашите традиции и уважаваме своето минало и сме с огромни надежди за нашето бъдеще. Деца показаха възможности, талант и обич към родината. Аплодираме ги и им се възхищаваме. Без тези традиции, без усещането за българщина няма да я има България. Затова България е там, където има и един българин.“
 
Народната певица Йорданка Варджийска зарадва участниците и гостите на фестивала с изпълнения на любими песни на много поколения българи.
 
Повече от 10 часа на фона на прекрасния планински декор ехтеха български народни песни и се виха кръшни хора.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар

това не трябва да се забравя! това не трябва да се забравя!
cez